Hem / Nyheter - Svensk Basket / Elitidrottsstipendiet till Josefin och Matilda

Elitidrottsstipendiet till Josefin och Matilda

Varje år delar RF och Svenska Spel ut elitidrottsstipendiet för att möjliggöra för svenska elitidrottare att kunna kombinera elitidrott med universitets- eller högskolestudier.

Tanken med stipendiet är att skapa goda förutsättningar för elitidrottare på landslagsnivå att ha ett bra liv både under och efter idrottskarriären, men även med en förhoppning om att svensk idrott ska nå fler internationella framgångar.

I år tilldelas Josefin Vesterberg, Luleå Basket och Matilda Ekh, Michigan State (NCAA) elitidrottsstipendiet på 50 000 kronor var.  

- Att ha dubbla karriärer har för mig varit väldigt viktigt och i princip en självklarhet från dag ett, men det har inte varit lätt. Jag är därför väldigt glad och tacksam att jag blivit tilldelad elitidrottsstipendiet. Det betyder otroligt mycket för mig. Det hjälper mig att fortsätta kämpa och kombinera mitt elitsatsande med studier samtidigt som det även är en extra morot till att fortsätta jobba hårt dag ut och dag in mot mina mål och ambitioner, berättar Josefin som pluggar ekonomi vid Luleå tekniska universitet.

Förutom 50 000 kronor får Matilda och Josefin bland annat resursstöd från RF i form av idrottspsykologi, idrottsmedicin och idrottsfysiologi inklusive idrottsnutrition samt ett tredagarsläger på Bosön med deltagande på Idrottsgalan. 

Elitidrottsstipendiet tilldelas 50 stycken aktiva varje år. I år var det 373 idrottare från 56 olika specialidrottsförbund som sökte stipendiet och årets stipendiater är från 32 specialidrottsförbund och 38 olika idrotter. En idrottare kan erhålla stipendiet i max tre år i följd och max fem gånger totalt.

Här kan du läsa mer om stipendiet och årets stipendiater.