Hem / Nyheter - Svensk Basket / Svenska rullstolsbasketproffs

Svenska rullstolsbasketproffs

Sverige har flera spelare i de europeiska rullstolsbasketligorna - här kommer en genomgång och statusrapport. I de flesta ligorna spelas mixade lag, endast landslag är separerade efter kön.

RBBL 1 - Tyskland

Joakim Lindén
Lindén spelar i Thuringia Bulls, Elxleben igen efter ett par år hemma i Sverige. 
Thuringia Bulls är ett av de bästa klubblagen i Europa och regerande tyska mästare. Första ligamatchen spelades 25 september med en klar vinst, 93-40. Den andra matchen den 2 oktober resulterade i en 104 poängsvinst.
Lindén har tidigare spelat i Norrköping Dolphins.
Följ Joakim Lindén och hans lag på https://thbulls.com/
Hillevi Hansson
Spelar i RBC Köln 99ers. Tredje säsongen i laget, men fjärde året i Tyskland. Hillevi spelade i turkiska ligan 20/21 då tyska ligan var inställd pga pandemin. 
Även Köln 99ers hade säsongstart den 25 september. En tuffare start för nykomlingarna i förstaligan. Förlust med 60-73. Andra spelhelgen med en bortamatch mot topplaget Lahn-Dill resulterade i en förlust med 68-53.
Hansson har tidigare spelat i FIFH Malmö.
Hansson och Lindén möter varandra den 6 november i Elxleben.

 

RBBL2 Nord - Tyska andraligan Norr

Mårten Lilja
Spelar första säsongen i Alba Berlin och Lilja har flera års erfarenheter av både spanska- och tyska förstaligan. Mårten Lilja är fostrad i Norrköping Dolphins.

 

BSR Division de honor - Spanska högstaligan

 
Christian Seidel
Seidel spelar sin första säsong i den spanska ligan men han har många års erfarenhet av europeisk basket samt har studerat på college i USA. Christian spelar i Iberconsa Amfiv från Vigo i Spanien. 
Christian kommer från svenska klubblaget FIFH Malmö
Följ Christians lag på https://www.cdamfiv.com/ 
Nagwa Brown
Nagwa är danska, men har arbetat i Sverige och spelat i FIFH Malmö under flera år. Nagwa gör sin debutsäsong som proffs. Även Nagwa spelar i Iberconsa Amfiv från Vigo.

France Basket Fautetuil National A - Franska förstaligan

Joakim Lindblom
Joakim har under flera säsonger spelat i spanska ligan, men har i år växlat till franska ligan och klubblaget Handibasket Le Puy des Aigles. Där är tidigare landslagscoachen för svenska herrlandslaget, Malik Abes, headcoach. 
Första ligamatchen spelades 2 oktober och resulterade i en förlust med ynka sex poäng, 68-62 mot Meaux från Paris.
Lindblom är fostrad i Norrköping Dolphins
Samtliga killar har flera framgångar med svenska ungdomslandslaget och herrlandslaget i rullstolsbasket. Hillevi har representerat Sverige den enda gången som Sverige ställt upp med damlandslag senaste 20 åren. I dagsläget är all landslagsverksamhet på paus då fokus ligger på att utveckla den nationella verksamheten mer.