Hem / Nyheter - Svensk Basket / A3 Umeå föll i Euro Cup

A3 Umeå föll i Euro Cup

A3 förlorade hemmamatchen mot ungerska Csata med 79-81 och lyckades därmed inte kvalificera sig till Euro Cup. Det innebär att inget svenskt lag spelar internationellt i år.

A3 Umeå har de senaste åren spelat internationellt och är det högst rankade svenska klubblaget i Europa. Klubben försökte även detta år att ta sig ut och mäta krafterna utanför Sveriges gränser men ungerska Csata blev för svåra.

I första matchen borta var A3 med i poängprotokollet fram till sista perioden då siffrorna stack iväg och landade på -15. Det gav ändå visst hopp inför hemmamatchen. – Csata har ett bra lag med sju etablerade spelare, men det är inte så att det känns som någon hopplös sak att vända på detta. När det gäller utgångsläget så har vi satt upp delmål, 16 poäng kan låta mycket, men om vi kan vinna varje period med fyra poäng så är det överkomligt, det vet vi, sade A3-coachen Janne Enjebo till Peter Hegethorn på Västerbottenkuriren.

A3 startade matchen med Tiffany Brown, Teniya Page, Abigail Asoro, Ama Degbeon och Vasiliki Louka. In från bänken kom svenskorna Isabella Edholm, Sandra Hansson och Patricia Elias. Och även fast A3 leder matchen nästan rakt igenom låter de ungerska gästerna det aldrig rinna iväg.

Ama Degbeon.jpeg

Tyska Ama Degbeon var bästa spelare i A3 mot Csata.

Med fem minuter kvar av matchen leder hemmalaget med 71-63 och någonstans är det sista chansen att öppna upp matchen för att kunna vinna med de 16 poäng som behövs. Men Csata sänker två straffkast och en trea och stänger därmed snabbt gapet.

Tiffany Brown var tvungen att kliva av med en befarad muskelskada och sedan tidigare har Cajsa Uhrström diagnosticerats med en korsbandsskada. Coach Jan Enjebo försöker dock hålla modet uppe och fokuserar på det positiva med uttåget. 

– Vi får titta på det som är positivt, nu spelade vi mycket bättre än i första kvalmatchen och ska bli bättre allteftersom säsongen går. Nu är vi ute ur EuroCup och behöver därmed inte tänka på de långa resorna och kan koncentrera oss på hur vi ska träna bäst med fem-fem-spel, med styrka och kondition, för att prestera i varje svensk ligamatch, säger han till Västerbottenkuriren.

 

Andra svenskar in action

Både Nathalie Fontaine och Francisco Pinto vann i sina EuroCup-kvalmatcher. Läs mer om det i denna artikel.

A3 Umeå–Csata Budapest 79-81
(Sammanlagt kvalresultat 141–158.)

Umeå: Teniya Page 26, Ama Degbeon 13, Tiffany Brown 13, Vasiliki Louka 10, Abigail Asoro 5, Moa Dellbro 5, Sandra Hansson 4, Isabelle Edholm 3.
Csata: Stasha Carey 19, Zsofia Simon 14, Vivien Böröndy 11, Reka Lelik 11, Bernadett Horvath 9, Dorina Zele 9, Janka Hegedüs 8.