Hem / Nyheter - Svensk Basket / Barra Njie på väg till G-League

Barra Njie på väg till G-League

Imorgon tar Barra Njie flyget till Delaware för NBA G-League. – Det var ett tag sedan jag tränade med ett lag och spelade matcher så jag ser fram emot det här, säger Njie som blir förste svensk i NBA:s farmarliga.

Förra årets stjärnskott i SBL Herr stod i valet och kvalet inför denna säsong. Skulle han gå till college, acceptera ett anbud från en europeisk klubb eller ta chansen som förste svensk i NBA:s farmarliga G-league? USA och proffslivet lockade mest i slutändan och han blev draftad tidigt i andra rundan av Philadelphia 76:ers farmarlag Delaware Blue Coats. - Det känns som om G-league är det stället där jag kan utvecklas mest, jag får träna och spela med NBA-spelare och lära mig allt runtomkring i en professionell miljö, säger Njie.

Smidigt var det dock inte. Första matchen spelas imorgon den 6 november och på grund av visumproblem landar inte Njie förrän matchdag. - De visste att det skulle vara strul på grund av Covid19 när de draftade mig så jag missade hela träningslägret med dem. Men nu är det bara att köra, säger Njie.

Philadelphia 76:ers skickar ned spelare denna säsong som kan spela både i NBA och i G-League. Njie är inte en av dem som har ett så kallat ”two-way-contract” så även om han spelar otroligt bra denna säsong kan han inte ta steget upp till NBA förrän nästa år.

 - Jag ska bli bättre och lära mig sedan får vi se vad som händer. G-League är också en bra plattform för att ta sig vidare till bra europeiska klubbar. Men just nu är jag mest sugen på att spela basket, säger han.

 Nuvarande NBA-stjärnor som Pascal Siakam, Danny Green, Khris Middleton och Hassan Whiteside är några av de som passerat via G-League på vägen till sin nuvarande stjärnstatus. Ligan har 29 lag och säsongen är för första gången uppdelad i två delar. Först spelas en kortare säsong som avslutas med Showcase Cup precis innan jul. Därefter nollställs alla resultat och en ny grundserie spelas innan det är dags för slutspel i april.

När Barra sätter sig på planet imorgon vet han ännu inte när han gör debut. Matcherna i G-League visas gratis på både Youtube och Twitch så det finns alla möjligheter att se 20-åringen kämpa för att visa vad han går för…och kanske, kanske ta ett steg närmare den stora drömmen – ett kontrakt i NBA.

Barra Njie var fantastisk i U20 NM i somras. 15 poäng, 5 returer och 5 assist mot starka Finland. Sverige vann NM-guldet.

 

Länk till G-League

Länk till Delaware Blue Coats