Hem / Nyheter - Svensk Basket / Basket - mest jämställda sporten

Basket - mest jämställda sporten

Riksidrottsförbundets statistik om LOK-stöd visar att basketen har den jämnaste könsfördelningen bland barn och ungdomar upp till 20 år under åren 2014 till 2019. Siffror som ytterligare bekräftar basketens ökade relevans i Sverige.

–  Det är viktigt för oss att alla ska ha samma möjlighet att spela basket och detta är ett besked i rätt riktning, samtidigt behöver vi fortsatt jobba hårdare för att det även ska få genomslag på ledarsidan och i styrelserummen. Men det är klart att det känns otroligt roligt att undersökningen visar att barn och ungdomar oavsett kön har samma möjlighet att spela basket, jag tror det är en oerhörd styrka för oss som sport om vi ser framåt i tiden, säger Svenska Basketbollförbundets ordförande Susanne Jidesten.

 Ordförande Susanne Jidesten på Tip Off 2021 i Örebro. Foto: SBBF

Basketen uppfanns 1891 av professor James Naismith för att ge studenterna på KFUM något att göra under vintersäsongen. Sporten skulle främja tekniken, kunna utövas av män och kvinnor och inte medföra skaderisk. I Sverige var den en kvinnlig gymnastikdirektör, Tekla Svedlund, som 1896 kom tillbaka från studier i USA med den nya sporten och introducerade den i Gävle för både pojkar och flickor. Och på den vägen är det.

2004 beslutade Svenska Basketbollförbundet om en jämställd resursfördelning mellan damlandslagsverksamheten och herrlandslagsverksamheten vilket var tidigt inom svensk idrott. Idag har Svenska Basketligan dam 14 lag och framtiden ser alltså även ljus ut för svenska basketdamer med de nyligen redovisade siffrorna. De visar alltså att basketen, strax före handbollen och simningen, har den jämnaste könsfördelningen bland barn och ungdomar upp till 20 år under åren 2014 till 2019.

 

Basket är den idrott som ökar mest i intresse

Intresset för att konsumera basket som publik eller som tittare växer också starkt i Sverige i de yngre åldersgrupperna. Peter Allvin mäter regelbundet det svenska sportintresset för Upplevelseinstitutet och säger att basketen är en av de snabbast växande sporterna. 

– Basketen har en slags omvänd åldersstruktur där den är störst bland de yngsta, till skillnad från de flesta andra idrotter där intresset tenderar att korrelera med stigande ålder. Basketen är inne i en stark trend och är, tillsammans med e-sport och MMA, den idrott som har ökat mest i intresse totalt sett i hela populationen de senaste åren. I ålderssegmentet 15–29 år är basketen den fjärde mest populära idrotten efter fotboll, ishockey och friidrott, säger Allvin.

KFUM Blackeberg vann tidigt SM-guld på damsidan och har idag en bred verksamhet för alla. Foto: Maria Clementsson.

Lokomotiv för att fler ska få plats

En anledning till detta är också NBA:s och WNBA:s växande popularitet samt tillgängligheten i sociala media. Basketen är en sport av highlights och svenska ungdomar ser ofta LeBron James och svenska landslagsspelare i sina telefoner. Basketstjärnor har inte heller tvekat när det gäller att ta plats i samhällsdebatten och använda sin plattform för att driva sociala frågor. I en värld där kultur, sport, media och politik blir alltmer sammanblandat och där jämställdhet anses som en självklarhet har basketen hittat en naturlig och relevant plats. Den kommer fortsätta att växa tror Susanne Jidesten.

-  Ja, jag tror att vi bara har sett början på detta i Sverige. Det finns liksom inga trendmätningar som talar mot en global sport med starkt fokus på jämställdhet och inkludering. Nej, vårt fokus är tvärtom att driva på denna utveckling i Sverige och vara ett lokomotiv för att fler ska ta våga ta och få en plats i svensk basket på alla nivåer, avslutar Jidesten.