Hem / Nyheter - Svensk Basket / Härliga bilder från Basketligan Special

Härliga bilder från Basketligan Special

I helgen spelade Basketligan Special sina första omgångar sedan pandemin slog till. Nio lag hade samlats i Stockholm för att spela och träffa kompisarna. – Det var väldigt efterlängtat, säger projektledare Victor Sundquist.

Om många barn, ungdomar och vuxna har haft det svårt under pandemin så har det varit ännu svårare för personer med intellektuell funktionsvariation. I flera rapporter beskrivs att idrottsutövandet bland personer med någon form av funktionsnedsättning har gått ner med över 40%. Även om intellektuell funktionsnedsättning i sig inte innebär att man är i en riskgrupp är det många som är det ändå på grund av relaterade sjukdomar och handikapp.

Vägen tillbaka kan vara svår för många som fått nya vanor, ledare som slutat eller tappat sugen efter en lång tids frånvaro. Därför var helgens omgång så viktig på så många plan.

AIK jublar i en av så många scener denna helg där glädjen sprudlade.

Basketligan Special är en av svensk idrotts största satsningar och har växt till att vara över 20 lag över hela Sverige. Och i helgen var det alltså nio lag som strålade samman i Stockholm för matcher. Östersund, Central Vinröd, Central Gul, Olympic Göteborg Vit, Olympic Göteborg Blå, Fryshuset Isbrytarna, AIK Stars, Alvik Blixtarna och Uppsala Red Stars var med den här omgången.

 

Happy Hoops från Östersund fick senare vara med i TV4 Nyhetsmorgon också - basketambassadörer!

- Det var kul att spela massor. Jag har många vänner i laget, säger Johan Flodin från Happy Hoops till Sveriges Radio.

 Victoria Winberg är ledare för Happy Hoops och vittnar om den stora betydelsen ligan har för spelarna. – Det var väldigt efterlängtat och det var otroligt roligt för dem att få träffa sin kompisar i de andra lagen, det är en väldigt fin sammanhållning i Basketligan Special, säger hon till Sveriges Radio.

 I dagsläget är det över 20 lag i Sverige med intellektuell funktionsvariation men Basketligan Specials projektledare Victor Sundquist tror att det kan bli många fler.

– Nu var det nio lag här men jag vet att det kommer vara fler med i februari när vi spelar i Sundsvall. Sedan finns det flera lag som kanske är lite tveksamma till att vara med i Basketligan Special så vi behöver nå ut till dem och förklara att det finns flera nivåer och nybörjare även här.

Svenska Basketbollförbundets partner adidasheadphones var också närvarande och delade ut väldigt uppskattade priser till matchens lirare.

 

Svenska Basketbollförbundet kommer att skicka ut en enkät bland klubbarna för att kartlägga statusen och för att se om fler vill starta upp. Det går också bra att höra av sig till This is a mailto link eller surfa in på www.basketliganspecial.se för att få mer information om hur ni kan starta ett lag.