Hem / Nyheter - Svensk Basket / Nya krav på ledarbehörighet!

Nya krav på ledarbehörighet!

Som vi tidigare informerat om så införs nya behörighetskrav för alla ledare på alla nivåer denna säsong.

För att vara ledare för ett lag - oavsett nivå - måste samtliga ledare ha genomgått Svenska Basketbollförbundets angivna ledarutbildningar. Den som är huvudtränare måste även ha genomgått den utbildning som är kopplad till den tävlingsnivå laget spelar på.

Det innebär alltså att alla ledare som kopplas till ett lag vid ett matchtillfälle måste ha genomgått någon utbildning för tränare samt aktuell fortbildning för tränarlicens.

Nya behörighetskrav för huvudansvarig ledare är:

Upp till U12: Introduktion Utvecklingstränare/Grundkurs + aktuell fortbildning för tränarlicens

U13 – U20: Grundutbildning Utvecklingstränare/Steg 1 + aktuell fortbildning för tränarlicens

USM samt tävlingsserier senior*: Fortsättningsutbildning Utvecklingstränare/Steg 2 + aktuell fortbildning för tränarlicens

*Ovan avser ej SBL Herr, Dam och Superettan Herr.

Nya behörighetskrav för övriga ledare är:

Alla nivåer: Introduktion Utvecklingstränare/Grundkurs + aktuell fortbildning för tränarlicens.

Det innebär att alla ledare som kopplas till ett lag vid ett matchtillfälle måste ha genomgått någon utbildning för tränare samt aktuell fortbildning för tränarlicens. För att tränarlicensen ska vara giltig ska alla ledare årligen genomföra Svenska Basketbollförbundets digitala fortbildning som erbjuds via basketutbildning.se.

Digitala protokoll ska användas från 1 januari

Från den 1 januari 2023 ska alltid de digitala matchprotokollen i Profixio användas vid alla matcher, förutom i Förbundsserierna. Saknar en idrottshall uppkoppling får man använda pappersprotokoll. Då kommer kopplingen mellan de digitala matchprotokollen och tränarbehörighet att vara implementerad vilket innebär att föreningens behöriga ledare förs över automatiskt från vår utbildningsportal till lagets spelklarlista och sedan vidare till det digitala protokollet. Ej behörig ledare kommer att behöva föras in manuellt i protokollet. Samtliga manuellt införda ledare i det digitala protokollet kommer generera ett mejl om avvikelse till både er förening och ert distrikt.

Dispenser

Under säsongen 2022/23 finns inget dispensförfarande vad gäller utbildningsnivå för tränare.