Hoppa till sidans innehåll

Damer U20: SM Guld till Northland

13 MAJ 2012 09:33
Finalen i Damer U20 var inte bara avslutningen på USM utan även en repris på finalen från Basketligan Dam tidigare i vår mellan klubbarna Södertälje och Northland Basket. I tredjepris-matchen möttes Sanda Wildcats och KFUM Lidingö.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:45

Final DU20 Södertälje BBK - Northland Basket

Södertälje inledde matchen piggast och tog en tidig ledning med 10-2 vilket tvingade Northland till en tidig time-out. Luleålaget kom ut med mer energi och spelade sig in i matchen igen och tog ner underläget till 4 poäng. När man minuten senare sätter en 3-poängare, snor bollen och gör ytterligare två poäng, blir foulad och sätter bonuskastet går Northland upp i ledningen för första gången i matchen, 16-15.

Den andra perioden börjar poängsnålt och Södertälje håller Northland poängslösa de första fyra minuterna. Josefine Vesterberg ger sitt Northland energi när hon sätter en 3-poängare och gör matchen helt jämn 19-19. Men Gabriella Frykbo svarar med en 3-poängare direkt. Vid ledning med 28-23 och knappt två minuter kvar tar Södertälje time-out. Kommer vi få se en liknande avslutning på första halvlek som Södertäljes damer U18 gjorde i finalen tidigare imorse?

Gabriella Frykbo sätter en 3-poängare, men Josefin i Northland svarar. Ulrica Holmqvist i Södertälje tar en tung offensiv retur med 13 sekunder kvar och blir foulad. Hon sätter båda straffkasten, vilket betyder halvlekens sista poäng och ledning för Södertälje med 33-25. 

Fyra snabba poäng av Gabriella Frykbo gör att Södertälje skaffar sig en 10-poängsledning i början av den tredje perioden. Men när Ellen Nyström i slutminuterna av perioden gör fyra poäng i ett 6-0 run är man nära igen, 42-39. Northland gör periodens sista poäng efter snygg pass av Ida Christensen och två säkra poäng av Josefine Vesterberg, 44-43 inför sista perioden. 

Mikaela Sjöström sätter en 3-poängare från hörnet och Northland går upp i ledning. Helena Kurt som styr sitt Södertälje svarar med att sätta 2/2 straffkast när hon blir foulad. Lagen följs åt och ställningen är 48-48 när Northland gör det avgörande rycket som börjar med att Evelina Estola sätter en 3-poängare. Northland gör 10-2, där Josefin står för fem raka poäng och de leder med 58-50 med 1.39 kvar av matchen. Södertälje tar sin tredje time-out. Helena Kurt sätter en 3-poängare men närmare än så kommer man inte. Ellen Nyström tar sin 21:e retur i förvarsspelet efteråt och Northland kan säkra SM-guldet efter seger med 60-53. Matchens spelare i båda lagen utsågs till Ellen Nyström i Northland och till Helena Kurt i Södertälje. 

 

Bronsmatch Sanda Wildcats - KFUM Lidingö

I tredjeprismatchen började Sanda piggast de fem första minuterna, och leder med 10-4. Men Lidingö jobbade sig in i matchen, ville mer och var hungrigare i första halvlek. I halvtid leder Stockholmslaget välförtjänst med 25-22. 

I andra halvlek kommer Sanda ut taggade och kliver upp i banan i försvaret. Man mixar zonpress med 3-2 zonförsvar vilket visar sig vara effektivt. Tempot höjs till Sandas fördel och man kan få lite fler snabba uppspel. Tredjeperioden vinner man med 22-7 och Lidingö orkar inte stå emot. Slutresultatet skrivs till 63-46. Matchens lirare i båda lagen utsågs till Elin Gustavsson i Sanda och till Line Göransson i Lidingö.
jonatanstalhos_0095
All-star lag

Helena Kurt, Södertälje BBK

Ellen Nyström, Northland Basket

Marie Persson, Sanda Wildcats

Josefine Vesterberg, Northland Basket

Ulrica Holmqvist, Södertälje BBK

MVP: Josefine Vesterberg, Northland Basket

Skribent: David Leman

 

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

 

Basketapp
appstoreGoogle

 

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

 

Läs Spelet logga

 

 

 

MOLTEN-logo_blå

 

DeRoyal