Hoppa till sidans innehåll
Foto: Boras_Fryshuset

Herrar U18: SM Guld till Borås Basket

13 MAJ 2012 09:31
Finalen i Herrar U18 stod mellan KFUM Fryshuset från Stockholm och Borås Basket som började matchen piggast. Det skulle visa sig bli en jämn match med en rafflande avslutning. I tredjepris matchen möttes Solna Vikings och KFUM Göteborg.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:45

Final HU18 KFUM Fryshuset - Borås Basket


Finalen börjar med en 3p av Fryshuset. Borås gör de efterföljande 6 poängen. Men därefter är det Fryshuset som dominerar den första perioden. De tar fler returer och springer i enkla poäng. Ledning efter första perioden med 19-11 för stockholmarna.

I den andra perioden fortsätter Fryshuset att hålla ställningarna och har ledningen med 21-13. Borås spelar ett zonförsvar som får Fryshuset att bli stillastående. När Borås snor och springer i 21-17 känns det som att de är på gång. Fryshuset tar time-out med drygt fem minuter kvar. Men det är Borås som kommer ut piggast och gör ytterligare fyra poäng och det är 21-21. Borås fortsätter att variera sitt försvar med zonpress och zonförsvar.

Fryshuset är starka i spelvändningarna och springer i flera snabba poäng under slutminuterna av första halvlek. Fryshusets bästa poängplockare så här långt är Nathan Dawit som snyggt tippar i lagets sista poäng för perioden. Men Borås släpper inte taget och när Emil Lundstedt sätter en 3-poängare i slutsekunderna putsar man siffrorna till underläge med 35-29.

Fryshuset är uppe med 40-32 efter att Oliver Kumbi satt en 2p plus bonuskastet när han blev foulad. Men Borås kämpar sig tillbaka än en gång och när man sätter 2/2 straffkast med två minuter kvar är Fryshusets ledning bara uppe i en poäng. Walter Lindström svarar direkt med en 3-poängare. Fryshuset tippar snyggt i en retur till 52-46 men Borås gör en repris och avslutar perioden på bästa sätt med att göra poäng på buzzern, 52-50 inför sista perioden.


Lagen följs åt i den fjärde perioden. Borås spelar sitt höga zonförsvar vilket ger dem bra möjligheter att springa när de snor bollar. Emil springer in två poäng till 56-54, men efter fyra snabba poäng av Fryshuset tar Borås time-out med underläge 60-54. Fyra poäng av Borås och det är en rysare. Båda lagen missar flera avslut och slarvar med bollen, det är tydligt att nerverna spelar in. En som är kylig är dock Emil Lundstedt som med en 3-poängare med 1.40 kvar gör matchen helt jämn, 62-62 och Fryshuset tar time-out. Emil följer upp med ytterligare en nästan "omöjlig" 3-poängare och Borås går upp i ledning med 65-62. Time-out Fryshuset.

Avslutningen av matchen handlar om att Borås får skjuta straffkast när Fryshuset jagar. Borås sätter endast 2/6 av straffkasten i slutminuten vilket ger Fryshuset chansen, som utnyttjar detta och sätter en 3-poängare, 67-65 till Borås. Det sista som händer är att Borås har två straffkast med 1,8 sekunder kvar. Man missar båda men lyckas ta den offensiva returen och SM-guldet hamnar i Sjuhäradsbygden, det tredje i historien i kategorin Herrar U18 där man tog det förra 1969. Matchens lirare i båda lagen blev utsågs till Emil Lundstedt i Borås och till Nathan Dawit i Fryshuset.

Bronsmatch KFUM Göteborg - Solna Vikings

Det var KFUM Göteborg som startade matchen bäst precis som igår i semifinalen och man leder med 8-2. Men Solna Vikings kom igång och avslutar perioden starkt och leder med 27-14 efter första tio minuterna ledda av duon Niklas Larsson och Daniel Johansson. Solna dominerar den andra perioden och håller Göteborg på endast 5 poäng i den andra perioden och kan gå till halvtidsledning med 50-19. KFUM Göteborg har svårt att matcha Solnas fysik och tempo.

Med tre minuter kvar av 3:e perioden kommer KFUM Göteborg igång efter en time-out och börjar ta i och kämpa på ett sätt som man inte visat upp sedan början av matchen. Det är dock lite för sent och Solna behåller greppet om både matchen och bronsmedaljen som man tar hem efter vinst med 85-61. Matchens lirare i båda lagen utses till Johan Löfberg i KFUM Göteborg och Daniel Johansson i Solna Vikings.


jonatanstalhos_0051-1

All-star lag

Nathan Dawit, KFUM Fryshuset

Emil Lundstedt, Borås Basket

Patrik Hörman, Solna Vikings

Walter Lindström, KFUM Fryshuset

Hajzer Ismaili, Borås Basket

MVP: Emil Lundstedt, Borås Basket

Skribent: David Leman

 

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

 

Basketapp
appstoreGoogle

 

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

 

Läs Spelet logga

 

 

 

MOLTEN-logo_blå

 

DeRoyal