Hoppa till sidans innehåll

Herrar U20: SM Guld till Södertälje

13 MAJ 2012 19:09
Sista finalen i USM Final Four var mellan tungviktarna Södertälje BBK och LF Basket. Även denna final blev ett drama och publiken i Sundsvall har verkligen fått uppleva härliga och spännande matcher. I tredjeprismatchen möttes Sanda Wolves och Högsbo Basket.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:45

Final HU20 LF Basket - Södertälje BBK

LF öppnar den sista av helgens finaler med att sätta en 3poängare och i anfallet därefter sänker Samir 2 poäng. Tobias Borg i Södertälje svarar med att snygga lägga i bollen, bli foulad och få ett bonuskast som han sätter. Södertälje spelar intensivt försvarsspel men offensivt drar man ner på tempot. 

Marcus Alm sätter en tuff 3-poängare med två minuter kvar. Arvid Isaksson tar en tung retur och blir foulad och sätter bonuskastet och LF ligger under med 1 poäng, 15-16. Perioden avslutas av att Tobias Borg sätter en 3-poängare på buzzern och gör sina 10:e poäng. Ledning i paus med 21-15.

Lite ställningskrig i början av perioden, men periodens första poäng kommer när Erik Johansson hittar storebror Alfred på en back-door cut. Tobias Borg attackerar korgen på ett snabbt uppspel, blir foulad och lägger i den. Han sätter straffkastet och fullbordar trepoängsspelet. Men det dröjer inte länge förrän LF svarar och sätter två poäng på en back-door cut och det efterföljande bonuskastet. Zonpress av LF, turnover av Södertälje och två snabba poäng gör att Södertälje tar time-out. 26-22 till Södertälje. I slutet på perioden får Tobias Borg en öppen lucka mot LF:s zonförsvar och attackerar från toppen och dunkar elegant i två poäng. Samir Ali i LF svarar och sätter fyra poäng. I halvtid har Södertälje ledningen med 35-33.

Södertälje startar andra halvlek på bästa möjliga sätt och gör sju raka poäng och tvingar LF till en tidig time-out vid ställningen 42-33. Södertälje håller LF på endast fem poäng långt in i perioden medan de själva öser på offensivt. LF spelar upp sig lite i slutet och skär ner underläget till tio poäng efter en 3-poängare i hörnet av Daniel Eliasson. Men periodens sista poäng görs av Alfred Johansson i motsatt hörn på andra sidan planen och Södertälje leder med 61-48.

Södertälje är på väg att rycka flera gånger men LF håller sig ändå kring 10 poäng efter. Men slutet skulle visa sig bli dramatiskt. Karl Öhrner sätter en 3-poängare med 6 minuter kvar och LF är närmare än på länge. Time-out för Södertälje som nu endast leder med 65-59.

LF är på gång och efter en trea av Johan Stenberg, 2/2 straffkast samt ytterligare en trea av Karl Öhrner är det endast underläge för LF med två poäng, 67-69. Södertälje svarar genom Tobias Borg och William Asplund och  man leder med 74-67. Men Karl och LF vägrar ge sig, en ny trea, 74-70. Tobias Borg låter klockan gå ner och attackerar och skjuter från studs en säker 2-poängare. Karl svarar med sin fjärde (!) trea i crunch-time och bänken och LF-fansen är i extas, 76-73.

20 sekunder kvar av matchen och Södertälje får två straffkast som man missar och därefter foular man för att sätta LF på straffkastlinjen. LF sätter första och missar andra, bollen är lös och det blir en uppkastsituation vilket betyder Södertäljeboll och time-out med 10,7 sekunder kvar. Mario Blazevic i Södertälje blir foulad och går säkert till linjen och sätter båda kasten, 78-74. Karl Örhner i LF blir foulad och får skjuta två straffkast. Han sätter första, missar andra och LF tvingas att foula igen med två sekunder kvar. Marcus Alm sätter 1/2 och Södertälje leder och vinner SM-guldet med siffrorna 79-75. Matchens lirare i båda lagen utsågs till Tobias Borg (30 poäng) i Södertälje och Erik Bohnsack i LF Basket


Bronsmatch Sanda Wolves - Högsbo Basket

Högsbo börjar matchen bäst och gör 6-0. Men Sanda vaknar till liv och efter några minuter står det 9-8 till Sanda och time-out för Högbso. Lagen följs åt och efter första perioden står det 17-14 till Sanda. Vid underläge med 23-20 sätter Högsbo fem raka poäng och Sanda tar time-out. Det är en jämn match mellan två lag som krigar om bronsmedaljen. 

Tredje perioden blir poängsnål och efter fem minuter står det 40-39 till Sanda Wolves. Därefter gör inget av lagen poäng under återstoden av perioden vilket måste sägas vara ovanligt. Istället får vi se härliga defensiva spel och bland annat en häftig block av Markus Williams i Sanda. I den fjärde perioden tar Sanda ledningen vilken man inte släpper. Bästa poängplockare i Sanda blir Johan Ganstrand (25 poäng) och i Högsbo Anton Brandt (16 poäng). Sanda vinner matchen med 60:52 och tar hem bronsmedaljen.jonatanstalhos_0088-1
All-star lag

Mario Blazevic, Södertälje BBK

Samir Ali, LF Basket

Anton Brandt, Högsbo Basket

Tobias Borg, Södertälje BBK

Johan Ganstrand, Sanda Wolves (saknas på bild)

 

MVP: Tobias Borg, Södertälje BBK


Skribent: David Leman

 

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

 

Basketapp
appstoreGoogle

 

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

 

Läs Spelet logga

 

 

 

MOLTEN-logo_blå

 

DeRoyal