Hoppa till sidans innehåll
Foto: TAKEN BY Jonatan_Stalhos DU20, SBBK-Uppsala 2012

U18- och U20-SM sparkar igång basketsäongen

13 SEP 2012 14:46
Ungdoms-SM får äran att dra igång den ”vanliga” svenska basketsäsongen. Första omgången i U18- och U20-SM spelas med start fredag på tio platser runt om i landet.
  • Skapad: 13 SEP 2012 14:46

Ullvi Basket i Köping ser fram emot att få arrangera U20-SM för herrar. Både för att se sitt lag mäta krafterna med de bästa i landet, men också för att visa upp sporten och förhoppningsvis locka till sig unga spelare i framtiden.  

- Ekonomiskt löper man risk att gå back på ett sådant här arrangemang om man inte kan ordna sponsorer. Men det kan det vara värt om det genererar ett intresse och lockar nya spelare. Folk i stan får en chans att se bra basketmatcher och bra lag, det är värt en hel del. Och sedan så tar spelarna i lite extra när det sitter folk på läktarna, skrattar Panagiotis Nikolaidis.

”Giotti”, som han kallas, tränar Ullvis U20-lag tre gånger i veckan och ska coacha laget i matcherna mot Helsingborg, Djursholm Indians och Södertälje BBK. Han är också känd som före detta spelare ibland annat Ockelbo, som assisterande coach för ecoÖrebro och så är han coach för Sveriges U17-lag.

Men framför allt kan han Ullvi.

- Just det här laget har jag varit med och coachat i tre år och haft dem i specialidrott i skolan. Det är på gott och ont att känna varandra så här väl, men vi försöker göra det bästa av det. Fördelen är att det är väldigt enkelt att skapa lagkemi. Nackdelen är att vi bara har åtta spelare och då är det ingen som flåsar någon annan i nacken, det kan bli lite bekvämt, säger Giotti.

Totalt kommer åtta lag till Köping för att under den första omgången spela 14 matcher. Enligt Giotti är Södertälje klar favorit i gruppen.

- Södertälje är alltid bra i U20. Annars har jag inte riktigt koll, i Stockholmslagen brukar det vara en del spelare som byter lag i den här åldern och dem ute i landet har man inte hunnit scouta. Så här års är man upptagen med att bygga upp sitt eget hus. Jag hoppas att vi kan göra bra matcher, vår nackdel är att vi saknar erfarenhet från många tuffa matcher och därför har vi inte riktigt samma mentala tuffhet som till exempel Stockholmslagen brukar ha, säger Giotti.

Herrar U20 spelar även i Norrköping där sju lag deltar.

Damer U20 arrangeras i Södertälje och Lidingö.

Herrar respektive damer U18 spelas i fyra grupper var. I Luleå arrangerar LF Future på herrsidan och BK Höken på damsidan. Högsbo, Södertälje och Polisen är de andra arrangörerna på herrsidan medan Eskilstuna, Helsingborg och Norrköping tar de andra damgrupperna.

>>> Klicka här för att komma till gruppindelning och spelscheman.

Skribent: Henrik Schöldström

 

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

 

Basketapp
appstoreGoogle

 

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

 

Läs Spelet logga

 

 

 

MOLTEN-logo_blå

 

DeRoyal