Hoppa till sidans innehåll

USM HU18 - Skrällar i Kinnahallen

12 MAR 2012 10:07
Borås Basket och KFUM Göteborg är vidare till Final Four i USM för HU18 efter en mycket spännande omgång som spelades i Kinnahallen under helgen. Storfavoriten Södertälje BBK föll med en ynka poäng mot Borås i näst sista matchen trots stor ledning. Därefter stod det mellan KFUM Göteborg och Uppsala där KFUM efter två förlängningar drog det längsta strået.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:49

Borås Basket stod som värd för tredje kvalomgången i USM och valde att lägga matcherna i baskettemplet Kinnahallen - arenan som Marks damlag och Borås Basket div II har som hemmaplan. Dessutom är sju av lagets spelare uppvuxna i hallen så begreppet hemmplan kändes inte som en överdrift. Kanske fanns det dessutom ett inslag av underskattning från motståndarna (?) när spelet väl drog igång.

Uppsala Basket fick dock snabbt klart för sig att här gällde det att springa och vara med från första sekund. Borås tog tag i taktpinnen och slet till sig en rejäl ledning, som bara växte matchen igenom. Borås stressade fram många enkla misstag och var obönhörliga i sina egna avslut. Frågan var bara hur stor segern skulle bli. 111-82 stod det på resultattavlan när slutsignalen gick och det var en helt klar spegling av matchen. Borås pointguard Emil Lundstedt hade ingen lyckad dag i skyttet procentmässigt men gör ändå 29 pinnar. Simon Gunnarsson och Anton Almqvist producerade 19 respektive 16 och bidrog stort till framgången. Under egen korg hade Hajzer Ismaili lekstuga och tog i stort sett samtliga returer.

I andra matchen inledde SBBK med bra skytte och tycktes motsvara sitt favoritskap som förväntad gruppetta. Men i andra och tredje periode skedde en förvandling som ledde till att KFUM Göteborg vann dessa perioder med klara 62-45 och var 12 poäng upp inför fjärde. Med smart försvarsspel och behärskat anfall tog man hem en mycket överraskande 10-poängsseger. Oskar Gustavsson, Filip Urban och Johan Löfberg firade störst triumfer i ett KFUM som matchades hårt och gick runt på få spelare. Något som kanske förklarar nästa matchresultat.

Tredje matchen var ett västkustderby. Två lag som fajtats ett otal gånger såväl i seriespel som i träningsmatcher. Borås mot KFUM. Klasskamrater mot varandra i olika dräkter. Fullt med publik och härlig inramning med segrar i bagaget. Detta skulle komma att bli en enorm kamp där varje centimeter skulle räknas - och bedömas. Det är inte avundsvärt att vara domare med dessa förutsättningar. Borås startade precis som i första matchen med ett högt tempo och stressade KFUM till misstag. 27-14 efter tio minuter. Skulle hemmalaget ånyo rusa ifrån till en enkel seger? Nej, på någit vis lyckades KFUM krympa ringen i andra perioden och bollen gick bara inte i för boråsspelarna. Plötsligt var det lika i matchen och den tidiga leningen blev närmast en belastning. I tredje perioden lossnade det för Johan Löfberg som drog med sig sitt Göteborg till en fyrapoängsledning inför sista perioden. Men även en del foulproblem. När Johan relativt tidigt fick sin femte foul i fjärde perioden och när alltför många spelare visade trötthetstecken blev det slut rena utklassningen. Borås gjorde 40-15 sista tio minuterna och var mer eller mindre klara för Final Four. Nermin Osmanbegovic stod för 30 pinnar och Eddie Alm 23 - varav 18 i fjärde perioden i en match som slutade 100-79 till Borås Basket.

I lördagens fjärde och sista match möttes SBBK och Uppsala. Matchen kändes snabbt avgjord då SBBK med starkt skytte och stabilt försvar tog en rejäl ledning och ledde 28-16 efter första perioden. Men igen låter man motståndarlaget ta över initiativet och Uppsala kämpar sig tillbaka och med tio minuter kvar skiljer det endast fem poäng. Ska SBBK åter tappa greppet? Sista perioden blir en nervös kamp där trots allt favoriterna håller undan. Uppsala kommer egntligen aldrig tillräckligt nära och i slutminuterna avgör SBBK med ett par distinkta distansskott. 92-81 i en match där Simon Zazi och Filip Kovacek står för flest poäng men där Alexander Larsson totalt sett är den avgörande länken.

Inför söndagens spel hade Borås Basket ödet i egna händer. Man kunde förlora med 15 poäng och ändå vinna gruppen. En härlig men farlig vetskap - det är inte bästa laddningen att veta att man kan förlora... Förstaperioden är jämn och Borås leder i början av andra med 33-30. Sedan tar SBBK över totalt. Man gör 29-11 på en kort stund och plötsligt skiljer det just 15 poäng mitt i den tredje perioden. Ska gruppsegern trots allt gå till guldfavoriterna? Då ändrar Borås sitt försvar och tar upp sitt äss ur rockärmen. Laget har en halvplanspress som lämpar sig ypperligt mot ett lag som Södertälje där pointguraden är så tongivande. SBBK går rakt i fällan och med en kombination av intensivt försvar i takt med en allt mer tröttnande Kovacek börjar hemmalaget knapra in på ledningen. Med tre minuter kvar kommer dödsstöten. Anton Almqvist gör på egen hand 8-0 och tar sitt Borås till en trepoängsledning. Att Hajzer Ismaili får dunka i slutpoängen till seger 85-84 skapar en euforisk stämnig i Kinnahallen. KFUM Göteborg, som plötsligt bjudits in i spelet kramar om Boråsspelarna i en salig yra på planen. Södertälje är inte bara besegrat - de är med allra största sannolikhet utslagna ur turneringen. Det blir långa mil hem i bilarna och inte mycket att glädjas åt. Åter är Emil Lundstedt poängbäst med 25 poäng i Borås men Hajzer Ismaili är ändå matchens viktigaste faktor. Att Filip Kovacek gör 39 poäng blir en parantes och kanske lite målande för hur smalt laget är. Filip blev klart trött och hade ingen större hjälp när matchen skulle avgöras.

Borås står nu som klara gruppsegrare, obesegrade på hemmaplan, med framgångsreceptet att ha fräscha spelare in i det sista, där man låter alla vila rejält under matchen och spelar runt de flesta ordentligt. Men den andra Final Four platsen är fortfarande öppen, och i sista matchen har plötsligt Uppsala chans att ta den. Seger med 13 poäng ger semifinal. KFUM däremot kan förlora med 9 och ändå gå vidare. SBBK har en minimal chans att med perfekt resultat få en bjudning in i Final Four. Det tänker dock inte lagen ge dem. Uppsala leder mot slutet men inte tillräckligt stort och det märkliga inträffar att man istället fö seger går för förlängning och fem nya minuter att ta sin 13-poängsseger. Det blir förlängning - inte bara en gång, utan två gånger. Men till sist är KFUM för starka och vinner med 113-106. Underhållande match där Johan Löfberg visar sin storhet och spikar i 37 poäng. Jakob Stenhede gör sin bästa match för helgen och tar stort ansvar i förlängningarna. Han sätter 20 poäng totalt. I Uppsala kämpar Alex Gorski storartat men är lite för ensam när det ska avgöras.

Helgens MVP blir SBBKs Filip Kovacek, vilket förmodligen är en klen tröst. Johan Löfberg i KFUM och Borås spelare Hajzer Ismaili och Emil Lundstedt är också med på alla listor. En spännande iakttagelse är även att ingen spelare blev matchens lirare mer en enda gång - det är alltså många som gjort bra ifrån sig under helgen. Borås Basket tackar alla motståndare och funktionärer för en härlig baskethelg och hoppas att oavsett resultat att arrangemanget var till allas bästa.


// Anders Almqvist
Borås Basket 

Skribent: David Leman

 

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

 

Basketapp
appstoreGoogle

 

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

 

Läs Spelet logga

 

 

 

MOLTEN-logo_blå

 

DeRoyal