Hoppa till sidans innehåll

USM HU18 - sammanfattning från Brandbergshallen

13 MAR 2012 14:58
Sista matchen för helgen stod mellan Fryshuset och Solna Vikings som bägge två var vidare till Final Four. Fryshuset vann och tog hem första platsen i gruppen. Alvik Basket och Fredrika Bremer kämpade hårt men orkade inte riktigt hela vägen utan fick se sig besegrade i denna "Stockholmsgrupp".
  • Uppdaterad: 11 FEB 2013 16:11

Första matchen mellan Solna och Alvik var jämn i den första kvarten men till halvtidsvilan hade Solna, främst anförda av HU18-landslagsmannen och basketligaspelaen Niklas Larsson, tagit kommandot och hade en 15-poängsledning inför den andra halvleken. I den tredje kvarten drygade Solna ut sin ledning till 61-39 och därifrån och in så var matchen i stort sätt avgjord och matchen slutade med Solnaseger med siffrorna 77-51. Till matchens lirare i respektive lag utsågs Niklas Larsson (Solna) och Gustav Hansson (Alvik).

Match nummer två gick av stapeln mellan arrangörsföreningen Fredrika Bremer och Fryshuset. Efter den första perioden var ställningen 12-17 i Fryshusets favör. Fryshuset inledde den andra perioden med att göra 11-0 vilket gjorde att Fredrika fick lägga all sin kraft på att försöka komma ikapp. Till halvtidsvilan var siffrorna 26-38 i Fryshusets favör. Fryshuset startade även den andra halvleken starkt med att göra 9-0 och därifrån så var matchen mer eller mindre avgjord. Slutställningen i matchen skrev till 48-67 i Fryshusets favör. Till matchens lirare i respektive lag utsågs Oscar Jernberg (Fredrika Bremer) och Nathan Dawit (Fryshuset).

Den tredje matchen spelades mellan Fredrika Bremer och Solna. Fredrika Bremer hade vaknat till efter förmiddagsförlusten mot Fryshuset och var betydligt mer "på G". Efter den första perioden var ställningen helt jämn med siffrorna 17-17. Tre minuter in i den andra perioden hade Fredrika en trepoängsledning men efter några onödiga turnovers och något dåligt avslut gjorde Solna 11-0 och hade därigenom vänt matchen och gick till halvtidsvilan med en 7-poängsledning med siffrorna 26-33. Solna höll sin 7-8 poängsledning under den tredje perioden (41-49). I den fjärde perioden satte Solna upp en 3-2 zon som Fredrika hade svårt att scora mot. Solna däremot skjöt otroligt bra från flera händer och avgjorde matchen relativt tidigt i den fjärde perioden. Slutställningen skrevs till 47-71 i Solnas favör. Till matchens lirare i respektive lag utsågs Oscar Jernberg (Fredrika Bremer) och Jonathan Gunnarsson (Solna). 

Helgens kanske jämnaste och målrikaste match spelades mellan Alvik och Fryshuset. Efter den första perioden hade Fryshuset en liten ledning med sex poäng (21-27). Spelet hade lite av "run and gun"-karaktär där båda lagen breakade och lossade skotten efter relativt få pass inom laget. Fryshuset hade greppet i halvtid med ledningen 40-49. Lagen följdes åt i protokollet under den tredje perioden där Fryshuset hade ledningen med 12 poäng. Det kändes som om Frysen skulle döda matchen men Alvik vägrade att vika ner sig främst tack vare Tobias Skyttevall som pytsade i 34 poäng och ett 20-tal returer. När ca. en minuter återstår är ställnigen 89-93, endast 4 p upp för Fryshuset och Alvik har bollen. Det blev en rafflande slutminut där Fryshuset visade sin rutin och höll sig kalla när det väl gällde och avgick till slut med segersiffrorna 89-100. Till matchens lirare i respektive lag utsågs Tobias Skyttevall (Alvik) och Maxi Halabi (Fryshuset).

Helgens femte match spelades mellan Alvik och Fredrika Bremer. Alvik som kom till helgens spel med ett antal ordinarie spelare frånvarande hade drabbats av ytterligare skador och hade inför den sista matchen endast 7 spelare ett tillgå. Trots det rivstartade man och hade efter 6 minuters spel tack vare främst Noah Håkanssons fantastiska skytte en 18-poängsledning (20-2). Fredrika Bremer var inte alls med från början. Efter en timeout och lite skäll så vaknade Fredrika Bremer till och började fighta sig tillbaka i matchen. Första perionen slutade 29-12 i Alviks favör. Främst tack vare Oskar Landström och Samme Njie-Unger lyckades Fredrika få häng på Alvik och siffrorna i Halvtid skrevs till 43-35. Fyra minuter in i den andra halvleken tog Fredrika ledningen för första gången i matchen (44-45). Efter det kom ytterligare en mindre bra två-minutersperiod från Fredrika Bremer där Alvik gjorde 11-0 och därifrån orkade Fredrika inte resa sig ytterligare en gång. Lagen följdes åt i protokollet och slutsiffrorna skrevs till 86-77 för det vinnande laget Alvik. Till matchens lirare i respektive lag utsågs Noah Håkansson (Alvik) och Samme Njie-Unger (Fredrika Bremer).

Helgens seriefinal och kampen om den åtråvärda gruppsegern spelades mellan de båda dittills obesegrade lagen Fryshuset och Solna. Fryshuset startade bäst och gick till vila efter den första perioden med en fempoängsledning (14-9). Andra perioden var ett ställningskrig där lagen följdes åt i protokolllet. Fryshuset hade dock ledningen med någon eller några poäng under hela perioden och gick till halvtidsvila med ledningen 33-29. I början av den andra halvleken gjorde Fryshuset ett litet ryck och drygade ut sin ledning till 10 poäng 4 minuter in i tredje perioden. När 2 minuter återstod av tredje så hade Solna kapat Frysens ledning till endast 4 poäng. Då kom ytterligare en bra period från Fryshusets sida som gjorde 12 raka poäng och därmed tog ett fastare grepp om matchen och gick till vila inför den sista och avgörande perioden med en 13-poängsledning (53-40). Solna försökte med både Zon och man-man försvar men lyckades inte komma ikapp ytterligare. Fryhusets spelare bevakade på ett mycket rutinerat sätt sin ledning och vann välförtjänt matchen med 69-57 och förstaplatsen i gruppen med Solna som klar och säker grupptvåa. Det skall nämnas att Solna kom till helgen spel utan sin skadade HU18-landslagsspelare Jesper Eliasson och kommer säkerligen vara ännu starkare till Final Four med Jesper i laget. Till matchens lirare i respektive lag utsågs Eduardo Mondolfi (Fryshuset) och Patrik Hörnman (Solna).

// Thomas Cooks
Fredrika Bremer

Skribent: David Leman

 

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

 

Basketapp
appstoreGoogle

 

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

 

Läs Spelet logga

 

 

 

MOLTEN-logo_blå

 

DeRoyal