Hem / Utbildningsmaterial / Basketsmart

Basketsmart - prestera bättre & förebygg skador

Basketsmart är ett 15-minuter långt uppvärmningsprogram som Svenska Basketbollförbundet har arbetat fram. Programmet innehåller styrka, balans och koordination, både med och utan boll. 
Kortfattat består det av:

  1. Temperaturstegring
  2. Styrka bål
  3. Styrka baksida lår
  4. Knäböj
  5. Utfallssteg
  6. Enbensstående balans
  7. Uppväckning

Basketsmart finns på två nivåer, en grundläggande uppvärmning och en stegring.

Det är viktigt att alla basketspelare får ta del av denna uppvärmning för att förebygga skador. Uppvärmningen passar alla oavsett nivå eller ambition och kan genomföras vid varje träningstillfälle. SBBF rekommenderar att Basketsmart genomförs minst tre gånger i veckan. 

Bakgrund
Svåra knäskador är förhållandevis vanligt i basket. Dessa skador leder till stora besvär för spelaren i form av frånvaro från träning och spel upp till ett år. I många fall kan skadorna på sikt även leda till en för tidigt avslutad karriär och men för livet. 

2005 utvecklades Knäkontroll, ett projekt där Svenska Basketbollförbundet tillsammans med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Innebandyförbundet och Elitidrottscentrum - Bosön gemensamt arbetade fram skadeförebyggande övningar. Efter fortsatt forskning så utvecklade SBBF ett eget uppvärmningsprogram - Basketsmart.