Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsuniversitet - Elitidrottsvänliga lärosäten


Du som spelar basket på elitnivå (ligorna eller landslag) och studerar på ett universitet eller högskola har möjlighet att få stöd och hjälp med att kombinera studier och träning/tävling. Det förutsätter att du studerar på någon av de universitet/högskolor som finns nämnda nedan. 

Lärosätet ska aktivt ge, SF (i detta fall Svenska Basketbollförbundet) definierade (potentiella och aktuella) landslagsidrottare (junior-senior) samt spelare i högsta ligan i lagbollidrotter möjligheten till ett individuellt studieupplägg på ett utbildningsprogram, på dess olika delkurser samt på fristående kurser. Det innebär att så långt som möjligt försöka erbjuda studenterna anpasssade studier vad det gäller föreläsningar, studietakt och tentamina. Lärosätet ska ge support för karriärrådgivning, karriärövergångar samt karriärutveckling.

Länk till Riksidrottsförbundets hemsida, där du hittar mer info. 

Riksidrottsuniversitet 

Ett Riksidrottsuniversitet (RIU) arbetar med att utveckla svensk idrott på uppdrag av och i samverkan med Riksidrottsförbundet (RF) och olika specialidrottsförbund (SF). Riksidrottsförbundets nominering av RIU ges till ett begränsat antal lärosäten.

Följande lärosäten är Riksidrottsuniversitet för avtalsperioden 2018-2022: kombinationen Högskolan Hamstad/Malmö universitet, kombinationen Gymnastik- och Idrottshögskolan/Kungliga Tekniska högskolan, kombinationen Göteborgs universitet/Chalmers Tekniska högskola, Mittuniversitetet och Umeå Universitet

Elitidrottsvänliga lärosäten 

Elitidrottsvänliga lärosäten (EVL) ingår i ett sammanhållet system med den nationella modellen för RIU och EVL. Gemensamt för alla EVL är att de erbjuder hjälp med individuellt anpassade studier och stöd för elitidrottarens utvecklingsmiljö. Arbetet sker i samarbete med RF och SF.

Till skillnad mot ett RIU finns inget formellt avtal med RF som formaliserar arbetet med särskilda utbildningssatsningar eller praktiknära elitidrottsforskning. Ett EVL kan också arbeta med att utveckla svensk elitidrott och i olika omfattning bidra med akademiska idrottsutbildningar och praktiknära elitidrottsforskning

Följande lärosäten är Elitidrottsvänliga lärosäten under perioden 2018-2022: Blekinge tekniska högskola, Högskolan Dalarna, Högskolan Jönköping, Högskolan Kristianstad, Högskolan Väst, Karlstad universitet, Linnéuniversitetet, Linköpings universitet, Mälardalens högskola och Örebro universitet.          

Nationella Riktlinjer för elitidrottares Dubbla Karriärer (DK)
RF har i samarbete med RIU och EVL tagit fram vägledande rekommendationer för kombinationen elitidrott och högskolestudier vid RIU och EVL. Sverige är första landet i Europa att utveckla egna nationella riktlinjer. Du kan ladda ned dokumentet här.                         

Ansökan till RIU och EVL
För dig som student finns ett särskilt framtaget ansökningsformulär. Det fylls i och skickas in till aktuellt SF. När du fått tillbaka ett påskrivet intyg från SF tar du med detta till det aktuella lärosätet. Blankett finner du här.   OBS att denna blankett är ny from 200327. 

Vill du ha mer info och få din blankett ifylld så kontaktar du Lena Wallin Kantzy. 

Uppdaterad: 16 AUG 2018 11:32 Skribent: Lena Wallin Kantzy
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info