Hoppa till sidans innehåll

Kumla Basket

18 DEC 2013 08:43
Reportage om Kumla Basket i Nerikes Allehanda.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:02

På ytan handlar det om basket,
men i grunden om ett brinnande engagemang för de unga. NA var med när Kumla Basket besökte Ekeby skola.
 

Kumla. – Givetvis vill vi bli fler medlemmar i klubben, men det här handlar om så väldigt mycket mer.

Henrik Andersen är ordförande i Kumla Basket. Han berättar om idén som föddes tidigare i år, och som med hjälp av Kumla kommun och Arbetsförmedlingen blivit verklighet.

– Under hösten har vi besökt skolor och fritidsgårdar runt om i kommunen. På gång är även platser som Frejgården, där man tar emot ensamkommande flyktingbarn. Vi vill erbjuda alla barn och ungdomar en vettig sysselsättning och en bra tillvaro i livet.

Han tittar ut bland Ekebyskolans femteklassare som står redo för en annorlunda idrottslektion. Några har provat på basket tidigare, men för de flesta är det nytt.

– Vi är inte så bra på basket, säger någon.

Henrik ler lugnande mot gänget:

– Det kan bli ändring på det.

Han samlar dem allihop omkring sig – inleder helt kort om det där med regler.

– Inte slå, inte sparka, intte medvetet skada någon.

Klassen lyssnar noga, följer Henriks rörelser medan han visar hur man studsar bollen på rätt sätt. Sen är det dags för alla att prova.

– När vi drog igång det här projektet i september bestod Kumla Basket av 24 medlemmar, och vi hade ett enda lag. På bara några månader är vi nu fler än 80, och består av fem lag. Det har varit ett fantastiskt mottagande av skolorna – av lärarna och barnen.

Han är glad och tacksam över det goda samarbetet mellan klubben och Kumla kommun.

– Det känns bra att kommunen kan se alla goda effekter som projektet innebär, och detsamma gäller Arbetsförmedlingen. Det är tack vare dem vi  har haft råd att anställa Edin.

Han nickar bort mot sin kollega Edin Gaz en bit bort i drottshallen – i full färd med att lära eleverna få kontroll över sina bollar.

– Edin har själv spelat basket på elitnivå, och under ett år kommer han jobba heltid med Kumla Basket i det här projektet. Arbetsförmedlingen står för 79 procent av hans lön, och kommunen betalar resten.

Har man märkt av någon avundsjuka bland andra föreningar?