Hem / Egna nyheter / Nyhetsarkiv / Kumla Basket

Kumla Basket

Reportage om Kumla Basket i Nerikes Allehanda.

På ytan handlar det om basket,
men i grunden om ett brinnande engagemang för de unga. NA var med när Kumla Basket besökte Ekeby skola.
 

Kumla. – Givetvis vill vi bli fler medlemmar i klubben, men det här handlar om så väldigt mycket mer.

Henrik Andersen är ordförande i Kumla Basket. Han berättar om idén som föddes tidigare i år, och som med hjälp av Kumla kommun och Arbetsförmedlingen blivit verklighet.

– Under hösten har vi besökt skolor och fritidsgårdar runt om i kommunen. På gång är även platser som Frejgården, där man tar emot ensamkommande flyktingbarn. Vi vill erbjuda alla barn och ungdomar en vettig sysselsättning och en bra tillvaro i livet.

Han tittar ut bland Ekebyskolans femteklassare som står redo för en annorlunda idrottslektion. Några har provat på basket tidigare, men för de flesta är det nytt.

– Vi är inte så bra på basket, säger någon.

Henrik ler lugnande mot gänget:

– Det kan bli ändring på det.

Han samlar dem allihop omkring sig – inleder helt kort om det där med regler.

– Inte slå, inte sparka, intte medvetet skada någon.

Klassen lyssnar noga, följer Henriks rörelser medan han visar hur man studsar bollen på rätt sätt. Sen är det dags för alla att prova.

– När vi drog igång det här projektet i september bestod Kumla Basket av 24 medlemmar, och vi hade ett enda lag. På bara några månader är vi nu fler än 80, och består av fem lag. Det har varit ett fantastiskt mottagande av skolorna – av lärarna och barnen.

Han är glad och tacksam över det goda samarbetet mellan klubben och Kumla kommun.

– Det känns bra att kommunen kan se alla goda effekter som projektet innebär, och detsamma gäller Arbetsförmedlingen. Det är tack vare dem vi  har haft råd att anställa Edin.

Han nickar bort mot sin kollega Edin Gaz en bit bort i drottshallen – i full färd med att lära eleverna få kontroll över sina bollar.

– Edin har själv spelat basket på elitnivå, och under ett år kommer han jobba heltid med Kumla Basket i det här projektet. Arbetsförmedlingen står för 79 procent av hans lön, och kommunen betalar resten.

Har man märkt av någon avundsjuka bland andra föreningar? 

–   Ja, men då ser man nog inte allt det ideella arbete som också görs hos oss.  Många vill ha kakan, men inte alla vill baka den. Det vi gör handlar till stor del om ett samhällsengagemang. Om allt från att få ungdomar att vilja röra på sig, till att hjälpa invandrarbarn att integreras i samhället.

Det rent idrottsliga målet då  – sett utifrån Kumla Basket?

– Då hoppas jag att vi om fem år har ett lag med i division ett.


Om jag ser ungdomar stå och röka på stan, då går jag fram och tar ett snack”

Han heter Edin Gaz, och är före detta elitspelare i basket. Under ett år kommer han hjälpa Kumla Basket att nå ut med sporten till kommunens unga.

KUMLA. För 15 månader sedan flyttade Edin Gaz till Kumla från Bosnien. En intervju på engelska känns som given, men Edin klarar sig alldeles utmärkt på svenska.

– Det är ett roligt jobb det här, väldigt intressant.

Fram till i oktober nästa år kommer han att lära ut basket till barn och ungdomar i kommunen. De flesta möter han i skolan under arbetstid, som här på Ekeby skola – men ibland tar han med sig jobbet på fritiden.

Om jag ser unga killar och tjejer stå och röka på stan, då går jag fram och tar ett snack.

Vad säger du till dem?

Att man är 14 år bara en gång i livet, och att det är dumt att kasta bort tiden på dumheter. Och så hälsar jag dem välkomna på basketträning i stället.

Har det dykt upp några nya spelare den vägen?

Ja då, flera stycken. Det handlar inte om att alla ska bli proffs, bara må lite bättre som människor. Jag försöker hjälpa till på alla sätt, inte bara på basketplanen.

Utöver skolturnén runt om i kommunen hjälper Edin  till med föreningens basketträning tre dagar i veckan. Dessutom blir det en hel del matcher.

Men vi är flera ledare, och många som hjälps åt.

I Bosnien spelade Edin även fotboll på elitnivå, och han vill gärna förmedla till de unga att det är okej att hålla på med flera sporter samtidigt.

Det är bra att röra sig på många olika sätt, och man kan vänta upp till 16-årsåldern innan man börjar specialisera sig.

Han vänder sig mot några av Ekebyeleverna, som pockar på uppmärksamhet.

Edin, kan du visa hur man dunkar?