Hem / Egna nyheter / Nyhetsarkiv / Välkommen hit!

Välkommen hit!

KFUM Örebro är en av 20 basketföreningar i Sverige som är utvalda av Svenska Basketbollförbundet att ingå i projektet "Välkommen hit". Projektet syftar till att, med basket som redskap, skapa en meningsfull och aktiv fritid för ensamkommande barn och ungdomar.

Det är flyktingkatastrof i världen och via media får vi dagligen rapporter om olyckor och umbäranden på Medelhavet då desperata människor försöker nå Europa undan krig, förföljelse och terror. Många är under 18 år och flyr utan sina föräldrar, så kallade ensamkommande. I år kommer ca 12 000 av dessa ensamkommande ungdomar att tråckla sig fram till Sverige.

Forskningsrapporter visar att Basketsverige är bra på att välkomna barn och ungdomar med rötter i andra kulturer. Nu när flyktingströmmarna är större än någonsin historiskt sett, ville basketen göra ännu mer. Svenska Basketbollförbundet drog därför igång projektet Välkommen hit i våras med finansiellt stöd av Svenska PostkodLotteriet. 20 basketföreningar, varav KFUM Örebro Basket är en av dem, kommer fram till nästa sommar bjuda in och introducera basket och svenskt föreningsliv för nyanlända ensamkommande ungdomar.

 

Projektet
Välkommen hit står på två ben: 
Det ena är att introducera basketen och föreningslivet för ensamkommande flyktingungdomar, och genom aktiviteter som utvalda basketföreningar ansvarar för hjälpa till i integrationsprocessen. Genom basketen får de ensamkommande på ett naturligt sätt lära känna etablerade svenskar, och genom dem få fler pusselbitar i processen att förstå hur det svenska samhället fungerar. 

Projektets andra ben handlar om att öka förståelsen och toleransen gentemot flyktingar. För oss som bor i Sverige kan det vara svårt att sätta sig in i flyktingars situation och förstå vilka svåra erfarenheter många av dessa barn och ungdomar har. Vi kommer därför att hjälpa till att sprida information och kunskap kring de krishärdar barnen har flytt ifrån och på det sättet hoppas vi öka respekten gentemot flyktingar och motverka främlingsfientlighet.

 

Vårt engagemang
KFUM Örebro Basket kommer tillsammans med Tegelbruket erbjuda basketträningar på onsdagar kl.20-22 med start den 16 september. 

Under hösten kommer fler aktiviteter än basket erbjudas tillsammans med Tegelbruket bla språkcafé, läxhjälp och foto/filmundervisning.  

 

Välkommen hit!