Hoppa till sidans innehåll

Covid19: Nya rekommendationer för träning och tävling

15 DEC 2020 13:50
Svenska Basketbollförbundet, SBBF, har uppdaterat sina rekommendationer kring tävling och träning. De nya rekommendationerna gäller från den 14 december och kan användas av BDF och föreningar för att planera sin verksamhet.
  • Uppdaterad: 15 DEC 2020 13:50

Tisdagen den 8 december meddelade Regeringen att nya nationella råd kommer att gälla från och med den 14 december till och med den 30 juni som längst. På onsdagsmorgonen fick SBBF möjlighet att sitta med i ett informationsmöte tillsammans med Riksidrottsförbundet och andra specialidrottsförbund för att kunna göra så smittsäkra tolkningar som möjligt av dessa råd.

Tillsammans med våra BDF tog vi därefter fram en grund för dessa tolkningar som därefter resonerades kring i en dialog med Svenska Handbollförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Resultatet har mynnat ut i nedanstående rekommendationer.

- Dessa tolkningar ska inte betraktas som regelverk från SBBF, utan som ett stöd i att tolka och kunna följa råden i sitt arbete och planering. Personer, föräldrar, tränare, föreningar och BDF har ett ansvar att känna till vad dessa tolkningar grundas på, säger Orkan Berktan som varit ansvarig för att ta fram dessa hos SBBF.

 

Större personligt ansvarstagande

Råden kommer med en skarpare ton än tidigare och förväntar sig ett större personligt ansvarstagande från samtliga. Ordet ”bör” har ersatts med ”ska”.

Vi vet också att det kan komma ytterligare lokala skärpta råd om regionala smittskyddet anser att det finns skäl till det. Vi behöver vara beredda på det och att dessa rekommendationer kan komma att ändras.

 

Grundläggande försiktighetsåtgärder

För att undvika spridning av covid-19 är det fortsatt av vikt för samtliga att:

1. stanna hemma vid symtom på covid-19,

2. tvätta händerna ofta och noggrant eller använda handdesinfektion, och

3. hålla sig informerad om särskilda rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och den regionala smittskyddsläkaren.

 

SBBF:s tolkning av de nya rekommendationerna

I nedan fil summeras SBBF:s tolkningar. Det är en excelfil där läsaren kan utgå från olika aktiviteter samt åldersgrupp för att hitta svar på frågor om man kan träna, hur man kan träna, om man kan spela match och hur det då ska gå till. 

SBBF:s nya rekommendationer för tävling och träning fr o m den 14 december 2020

 

LÄNK till Föreskrifterna från FHM

LÄNK till RFs tolkning av råden