Hem / Egna nyheter / Nyhetsarkiv / Covid19: Nya rekommendationer för träning och tävling

Covid19: Nya rekommendationer för träning och tävling

Svenska Basketbollförbundet, SBBF, har uppdaterat sina rekommendationer kring tävling och träning. De nya rekommendationerna gäller från den 14 december och kan användas av BDF och föreningar för att planera sin verksamhet.

Tisdagen den 8 december meddelade Regeringen att nya nationella råd kommer att gälla från och med den 14 december till och med den 30 juni som längst. På onsdagsmorgonen fick SBBF möjlighet att sitta med i ett informationsmöte tillsammans med Riksidrottsförbundet och andra specialidrottsförbund för att kunna göra så smittsäkra tolkningar som möjligt av dessa råd.

Tillsammans med våra BDF tog vi därefter fram en grund för dessa tolkningar som därefter resonerades kring i en dialog med Svenska Handbollförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Resultatet har mynnat ut i nedanstående rekommendationer.

- Dessa tolkningar ska inte betraktas som regelverk från SBBF, utan som ett stöd i att tolka och kunna följa råden i sitt arbete och planering. Personer, föräldrar, tränare, föreningar och BDF har ett ansvar att känna till vad dessa tolkningar grundas på, säger Orkan Berktan som varit ansvarig för att ta fram dessa hos SBBF.

 

Större personligt ansvarstagande

Råden kommer med en skarpare ton än tidigare och förväntar sig ett större personligt ansvarstagande från samtliga. Ordet ”bör” har ersatts med ”ska”.

Vi vet också att det kan komma ytterligare lokala skärpta råd om regionala smittskyddet anser att det finns skäl till det. Vi behöver vara beredda på det och att dessa rekommendationer kan komma att ändras.

 

Grundläggande försiktighetsåtgärder

För att undvika spridning av covid-19 är det fortsatt av vikt för samtliga att:

1. stanna hemma vid symtom på covid-19,

2. tvätta händerna ofta och noggrant eller använda handdesinfektion, och

3. hålla sig informerad om särskilda rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och den regionala smittskyddsläkaren.

 

SBBF:s tolkning av de nya rekommendationerna

I nedan fil summeras SBBF:s tolkningar. Det är en excelfil där läsaren kan utgå från olika aktiviteter samt åldersgrupp för att hitta svar på frågor om man kan träna, hur man kan träna, om man kan spela match och hur det då ska gå till. 

SBBF:s nya rekommendationer för tävling och träning fr o m den 14 december 2020

 

LÄNK till Föreskrifterna från FHM

LÄNK till RFs tolkning av råden

 

SBL Herr och SBL Dam berörs inte av de nya råden.

Det kan vara av vikt att påminna att maxantalet på åtta personer i publiken fortsatt kommer gälla i hela landet.

Många av oss, både här på SBBF, i våra BDF och hos föreningarna kommer nu att sätta igång planeringar och arbeten för både träningar och matcher.


Övrig verksamhet

På SBBF kommer vi att se över eventuella justeringar av protokoll och dessutom se över vad vi ska göra med övriga förbundsserier, USM och RM. Vi kan inte nog understryka vikten av att alla gör sitt bästa i denna situation, försöker att bidra med positiv energi och att vara konstruktiv.

Vi ska så långt det är möjligt se till att basket fortsätter att spelas på ett smittsäkert sätt. 

 

Kontaktperson hos SBBF för dessa frågor är Orkan Berktan, This is a mailto link