Hem / Egna nyheter / Nyhetsarkiv / Information om utbildning inom Svenska Basketbollförbundet

Information om utbildning inom Svenska Basketbollförbundet

Med start våren 2018 övergår SBBF från den utbildningsmodell som funnits sedan 2005 till den nya utbildningsmodell som skapats inom projektet Utbildning 2.0.

Den nya utbildningsmodellen ser ut enligt följande och innehållet är under framtagning och bearbetning.

Utbildning

Den nya utbildningsmodellen innebär en separation mellan tränare och domare redan från den första utbildningsnivån. Den bygger också på en fördjupning på området utvecklingstränare där den tidigare utbildningsmodellen har byggt på en stegring i sportslig nivå och ålder kopplat till utbildningsstegen, medan den nya modellen möjliggör fördjupningsutbildning oavsett vilken åldersgrupp och nivå du verkar på. 

Övergången sker successivt och stegvis där den nya "Introduktionsutbildning för utvecklingstränare” har genomförts med pilotutbildningar i april-maj 2018. Dessa följs sedan av "Nivå 1 Utvecklingstränare" samt "Matchledare A" & ” Matchledare B". De tidigare utbildningarna "EB-Utbildning och "Grundkurs" beräknas vara helt utfasade till starten av säsongen 2018-2019 och de högre utbildningsstegen implementeras sedan stegvis.

Gamla utbildningsnivåer och kommer att gälla även fortsättningsvis så om du har gått en utbildning tidigare så har den fortfarande samma behörighetsnivå. Ett förtydligande kopplat till gamla och nya utbildningar samt behörighetsnivåer kommer inom kort. 

I och med att Utbildning 2.0 lanseras så sker även en centralisering av utbildningsadministrationen där SBBF har som ambition att genom effektivisering och kvalitetssäkring öka tillgängligheten av utbildning i hela landet. Det är alltså inte längre era respektive distrikt (BDF) som ansvarar för administration och koordinering av den lokala utbildningen utan all kontakt gällande utbildning sker direkt med SBBF. 

Vi kommer att ha en kombination av fast utbildningsutbud, med utbildningstillfällen spridda över landet, och utbildningar som beställs av föreningar. 

Har ni önskemål om eller frågor kring utbildning så hör ni av er till This is a mailto link

Planerade utbildningar med fastställt datum publiceras löpande på basket.se under Utbildning - Planerade utbildningar >> LÄNK.

Sprid denna information till era spelare, ledare, domare och föräldrar samt säkerställ att ni har rätt information angående utbildning på era hemsidor!!

Och tveka inte att höra av er om ni har frågor, funderingar och önskemål! 

Trevlig sommar!
Med vänlig hälsning
Sara Egerstad Dutina
Utbildningsansvarig

SBBF

Svenska Basketbollförbundet | Swedish Basketball Federation 
Idrottens hus, Box 11016, SE-100 61 Stockholm, Sweden 
Tel: +46 76 103 76 75
Mail: This is a mailto link