Hoppa till sidans innehåll

Regeringen tillåter träning för gymnasieungdomar

05 FEB 2021 15:05
Under torsdagen 4 februari släppte regeringen nya rekommendationer för idrotten. Nu undantas även ungdomar födda 2002-2004 från regeln om kommunal verksamhet som bör hållas stängd.
  • Uppdaterad: 05 FEB 2021 15:05

Idrotten möttes av ett positivt besked under torsdagens pressträffar från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Från att det tidigare endast har varit yrkesverksam idrott och idrott för de födda 2005 och senare som har undantagits från reglerna om nedstängning tillåts nu även träning för gymnasieungdomar, alltså de födda 2002-2004.
Än så länge har beskedet inte kommit med några tydliga detaljer vilket gör att Svenska Basketbollförbundets tolkningar inte riktigt kan uppdateras ännu. Dessa kommer att bearbetas, uppdateras och publiceras så fort Folkhälsomyndigheten uppdaterat sina föreskrifter och allmänna råd. Men för att föreningar med deras lag, spelare och tränare ska kunna kalla spelare och ledare till efterlängtad träning, informerar SBBF om att följande kan konstateras:
  • Att träning inomhus kan ske from 6 februari för barn och unga födda 2002 eller senare.
  • Att antalet som kan träna tillsammans begränsas av pandemilagen. Håll alltså koll på hur många som får vara i era respektive hallar samtidigt!
  • Att det kan förekomma regionala/lokala avvikelser. Det är upp till varje kommun att bestämma vilken typ av verksamhet som anses vara nödvändig. I Luleå Kommun tillåts träningsverksamhet att bokas för i hallarna för de födda 2002 och senare. Kultur, fritidsverksamhet - Luleå kommun (lulea.se)
  • Att enstaka matcher fortsatt enbart gäller för 2005 födda och yngre. En uppdatering om hur enstaka matcher i distriktet ska administeras kommer på måndag 8 februari!


Vad gäller träningsinnehåll och hur exakt föreningar och lag ska genomföra träningarna för de som är födda 2002-2004, kan i nuläget inte fastställas. Vi vet alltså inte ännu om kontakt bör undvikas eller om spelmoment på träning är okej. Detta förväntas förtydligas inom kort. 

Det kan dock av mer skadeförebyggande skäl ändå vara bra att inte gå på för hårt med närkontakt och spelmoment – om spelarna har varit ifrån basketplanen en längre tid.

NBDF tillsammans med SBBF är redo för att ovan kan ändras inom kort och avser att ha beredskap för detta över helgen och kommande vecka.
För de lag som är äldre än födda 2002 och inte räknas som yrkesverksam idrott gäller fortsatt att inomhusverksamhet inte får bedrivas fram till 21 februari. 
Skribent: NBDF
Epost: Adressen Gömd

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

320x320_SvenskaBasketforbundet.gif

TFFIR_Basketbollforbundet_RGB.png

feucph3c1

Postadress:
Norrbottens BDF
Bastugatan 6
972 41 Luleå

Besöksadress:
Bastugatan 6, Luleå Energi Arena
972 41 Luleå

Kontakt:
Tel: 0706804848
E-post: This is a mailto link

Se all info