Hoppa till sidans innehåll

Skärpta restriktioner i Norrbotten

10 NOV 2020 16:38
 • Uppdaterad: 10 NOV 2020 16:38

En aggressiv ökning av antalet smittade i Norrbotten har lett till att skärpta allmänna råd har införts idag 10 november. För basketen innebär detta att Norrbotten tvingas ställa in all tävlingsverksamhet fram till 8 december. 

 

Idag, den 10 november, tog Folkhälsomyndigheten beslut om skärpta allmänna råd i Norrbottens län. Detta med bakgrund av en alarmerande ökning av antalet smittade med Covid-19 i regionen, som riskerar att belasta sjukvården hårt.

Länk till beslutet: https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/november/beslut-om-skarpta-allmanna-rad-i-kalmars--norrbottens--och-vasterbottens-lan/ 

 

De allmänna råden för samtliga i Norrbotten, som ej är specifika för idrotten, är dessa:

 • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.
 • Avstå från att göra onödiga resor såväl inom som utom regionen.
 • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
 • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

 

Vad betyder sista punkten för basketen?

 

All tävlingsverksamhet ställs in fram till 8 december - både för de födda tidigare och senare än 2005. Detta innebär att inga seriematcher eller Easy Basket-sammandrag får spelas fram till 8 december. 

Observera att NBDF tar bort matcherna ur tävlingsprogrammet men att NI som förening själva måste avboka era halltider för match till lokalbokningen!

De enda lag som undantas från detta är elitlagen BC Luleå och Luleå Basket där utövarna är yrkesverksamma inom idrotten. 

 

Träningsverksamhet för personer födda tidigare än 2005 bör inte heller bedrivas under perioden 10 november - 8 december. Spelarna får endast träna utomhus individuellt. 

 

Träningsverksamhet för personer födda 2005 eller senare får bedrivas under dessa förutsättningar:

  • Stanna hemma vid minsta symtom.
  • Träna gärna utomhus om det går.
  • Träningsinnehållet bör anpassas till att undvika närkontakt, det vill säga individuella övningar och dra ner på spelmoment.
  • Byt om hemma, dela inga vattenflaskor, munskydd eller andra föremål.
  • Ha god tillgång till tvål och rinnande vatten – handsprit om det inte finns

   

Vi vill vara tydliga med att åldersgränsen är just en åldersgräns. Även om ni har ett lag med blandade åldrar där vissa är födda tidigare än 2005 och andra senare får alltså endast de spelare som är födda 2005 eller senare delta på träningar.

 

Hur bör du som förening agera med övrig verksamhet?

 • Undvik kollektivtrafik till och från träning.

 • Undvik att byta om och duscha på träningsanläggningen.

 • Ta med din egen vattenflaska och dela den inte med en lagkamrat.

 • Anpassa träningen för att minimera kontakt och maximera avstånd, helst 1,5 meter mellan deltagare. 

 

Kom ihåg att riktlinjerna ovan är rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Norrbottens smittskyddsläkare. Det är i slutändan individens och föreningens eget ansvar att efter bästa förmåga hjälpa till att stoppa smittspridningen. Vi hoppas att vi tillsammans tar gemensamt ansvar för detta!

 

Nuvarande råd -- och distriktets tävlingsstopp -- gäller för närvarande till den 8 december men kan komma att förlängas om situationen kräver det. 

 

 

 

Skribent: NBDF
Epost: Adressen Gömd


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Norrbottens BDF
Bastugatan 6
972 41 Luleå

Besöksadress:
Bastugatan 6, Luleå Energi Arena
972 41 Luleå

Kontakt:
Tel: 0706804848
E-post: This is a mailto link

Se all info