Hoppa till sidans innehåll

Klubbdomare 2019-2020

14 NOV 2018 14:43
Det är nu hög tid för WBDF och föreningarna att tillsammans se på domarfrågan inför den kommande säsongen och denna fråga kommer därför att behandlas på nästa Ordförandekonferens 19 januari.
  • Skapad: 14 NOV 2018 14:43

Bakgrund

Klubbdomarsystemet finns i WBDF:s seriespel sedan drygt 15 år tillbaka.

Systemet var en tillfällig lösning på en akut situation med domarbrist, och WBDF:s långsiktiga ambition har både varit och är att återgå till en situation där fler domare nomineras av WBDF.

För att det skall bli verklighet behöver föreningarna och WBDF arbeta tillsammans, där föreningarna rekryterar och grundutbildar nya domare och WBDF ansvarar för vidareutbildningen av domarna till Distriktsdomare.

Erfarenheten visar att en fördel med Klubbdomarsystemet är att föreningarna får möjlighet att nominera nyrekryterade och grundutbildade domare i matcher i de yngre ungdomsserierna och Klubbdomarsystemet kommer därför vara kvar men i mindre omfattning än idag.

Svenska Basketbollförbundet har i det nya utbildningssystemet angett att Nivå 1 (tidigare Steg 1 är den utbildning som behövs för att döma i ungdomsserierna).

Det är ett mål som WBDF i samverkan med föreningarna vill jobba för.

Kan det uppnås så kommer de flesta matcherna i distriktet dömas av kompetenta domare som kan bidra till spelarnas utveckling.

WBDF får också större möjlighet att rekrytera nya Distriktsdomare genom att Klubbdomare tar steget upp till Distriktsdomaraspirantgruppen.

Distriktet behöver ett tillskott av nya Distriktsdomare, både för att ersätta domare som lägger pipan på hyllan och för att kunna nominera till fler matcher, nästa steg är att nominera en domare i U15-serierna.

Förutom ambitionen att nominera domare till fler matcher så ökar antalet lag i seriespelet och därmed antalet matcher.

Säsongen 2018-2019

För att underlätta föreningarnas arbete med domarrekrytering och grundutbildning av domare gjordes en överenskommelse med föreningarna att utbildningskravet för Klubbdomare säsongen 2018-2019 är Matchledare B/Grundkurs.

Det innebär att de Klubbdomare som har Grundkurs och har medverkat på en av höstens Domarclinics är godkända att döma säsongen 2018-2019.

För de föreningar som har bekymmer med att rekrytera och utbilda Klubbdomare gör WBDF och respektive förening en plan där WBDF kortsiktigt hjälper till med att nominera Klubbdomare, samtidigt som föreningen får hjälp med en skräddarsydd grundläggande domarutbildning.

Målet är att hjälpa föreningen med att få fram en grupp egna Klubbdomare.

Denna strategi har visat sig fungera bra, och är ett arbete som görs av Domarkommittén och Kansliet.

Säsongen 2018-2019 nominerar föreningarna båda domarna i U13, U14 och U15.

WBDF nominerar båda domarna i seniorserierna, U19 och U17 (från och med 10 november i samtliga U17-serier) samt en domare i motionsserierna (där det bara krävs en domare).

Gruppen med Distriktsdomaraspiranter har ökat, mycket tack vare tätt samarbete mellan Domarkommittén/Kansliet och respektive förenings Klubbdomaransvarige.

Distriktsdomaraspiranterna börjar med att döma i äldre ungdomsklasser tillsammans med en äldre rutinerad kollega vilket är en bra inskolning.

Marginalerna är dock just nu små, och matchhelger där flertalet av Förbundsseriedomarna från distriktet har SBBF-nomineringar i kombination med många matcher i distriktet sätts domarkåren på prov.

Tyvärr innebär det nuvarande läget att vi framöver kan tvingas tacka nej till ytterligare arrangemang under intensiva helger, exempelvis RM och USM-arrangemang.

Inför 2019-2020

WBDF:s ambition är…

… att tillsammans med föreningarna säkerställa att samtliga Klubbdomare skall ha gått Nivå 1 Domare/Steg 1 (förutom andredomarna i U13 och U14 där det räcker med Matchledare B/Grundkurs) för att vara behörig att döma i WBDF:s seriespel.

… att tillsammans med föreningarna utveckla den årliga obligatoriska Domarclinicen.

… att hjälpa de föreningar som idag saknar eller har brist på Klubbdomare enligt den strategi som gäller 2018-2019, och där en förening kortsiktigt får hjälp med nomineringar samtidigt som föreningen aktivt rekryterar nya domare och får hjälp med skräddarsydd utbildning.

… att samarbeta med respektive förenings Klubbdomaransvarig för att hitta nya Distriktsdomaraspiranter.

… att handleda och utveckla Distriktsdomaraspiranter så att dessa kan gå Nivå 2 Domare och därmed bli Distriktsdomare.

… att nominera två domare till samtliga matcher i U17 och en domare i U15.

… att tillsammans med SBBF och arrangörsföreningarna planera inför RM och USM-helger så att distriktet även fortsättningsvis kan arrangera utan begränsningar.

 

Hälsningar

 

Westra Sveriges BDF

Styrelsen

Skribent: Michael Malm
E-post: Adressen Gömd

SpaldingWestrasHemsida

BasketshopSeWestrasHemsida

SpaldingBasketshopCupWestrasHemsida

 Bildresultat för instagram

 

 

Postadress:
Westra Sveriges BF
Ängåsvallen
421 47 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: 0704402713
E-post: westrabasket@westrab...

Se all info