Hoppa till sidans innehåll

Ordföranden har ordet 4 september 2019

04 SEP 2019 11:50
Sommaren är slut och vi är nu i startgroparna för en ny säsong.
Vad innebär detta? Ja, först och främst hoppas jag att vi fortsätter vår inslagna linje att växa och att fler spelare hittar till vår sport.
  • Skapad: 04 SEP 2019 11:50

Ett par nyheter inleder säsongen.

På det nationella planet fick Svenska Basketbollförbundet vid sitt extra Förbundsmöte förtroendet att genomföra Visionsarbetet Svensk Basket 2025 som man jobbat med under en tid och presenterat för ett par månader sedan.

Två stora saker som berör Westra och alla andra basketdistrikt är de mål som satts:

-        En ökning av antalet licenserade spelare med 5% per år fram till 2025.

-        En höjning av snittåldern från idag 16,5 år till 20,0 år 2025.

Vad detta innebär för oss i Westra har vi inte riktigt koll på just nu men vi hoppas kunna komma med svar inom kort.

Just nu väntar vi på instruktioner från Svenska Basketbollförbundet parallellt med arbetet att ta fram fakta (siffror) som underlag för det arbete som vi tillsammans med er i föreningarna skall genomföra för att förverkliga målen i Vision 2025.

Westra kommer även vara representerade i en referensgrupp på BDF-nivå som på ett mer övergripande plan skall jobba fram en handlingsplan.

Dock kan det redan nu konstateras att vi alla måste jobba hårt på att behålla fler spelare och att få de som spelar idag att spela längre på olika nivåer.

På vår lokala nivå infördes ett nytt system vad det gäller deltagande i DM, med anmälan till turneringen redan i samband med serieanmälan.

Deltagandet har öka radikalt och lagen har fått fler värdematcher som både är tävlingsmatcher och samtidigt träningsmatcher inför seriestarten.

Glädjande är även att vi får ökat antalet lag i de lägre divisionerna på seniornivå både vad gäller damer och herrar.

Vad ser vi då i kikaren för framtiden?

Ja, vi hoppas på att Easy Basket fortsätter att öka och att vi får fler spelare som stannar kvar längre, vilket varit och är en stor utmaning.

Jr NBA går mot en ny säsong och vi har förhoppningar om att öka antalet lag, och att den ökningen till stor del sker i Sjuhärad och Skaraborg.

I stor-Göteborg är Jr NBA redan etablerat sedan flera år.

Representanter från distriktet har dessutom getts möjligheten att medverka på Jr NBA:s internationella läger.

Vi hoppas givetvis att våra elitlag befäster sina positioner och önskar dessa Lycka Till.

Basketettan Dam blir en extra intressant serie med många Westraderbyn!!

Läger för U13 har WBDF arrangerat några år och mött ett stort intresse, nu hoppas vi få ännu fler spelare på dessa endagarsläger som är utvecklande för både spelare och ledare och dessutom en bra förberedelse för Regionsverksamhet som början sin verksamhet från U14.

Noterar också att fler och fler spelare från distriktet får representera Sverige i olika landslag, en utveckling som förhoppningsvis fortsätter.

En stor del av Vision 2025 handlar om Värdegrund och det är ett ämne som vi under ett par år jobbat med och där alla vi i distriktet nu höjer ribban för att bli ännu bättre.

Inledningen för detta arbete har redan skett på Ordförandekonferensen i augusti.

Under Ordförandekonferensen besöktes vi av SBBF:s statistikansvarige Torbjörn Lyrström som under många år jobbat med BoxScore, ett statistiskt material som beskriver och utvärderar föreningarnas och BDF:ens verksamhet vad det gäller antalet licenserade spelare, inklusive tillskott och tapp av spelare vid olika åldrar.

Torbjörn visade även riksrankingen för föreningar avseende antalet licenserade spelare och det är glädjande att det finns många Westraklubbar högt upp på listan, dag är vi 9 klubbar bland de 60 högst placerade föreningarna.

Allt detta kommer Michael Malm ha med sig när han kommer ut till er föreningar för att dryfta Föreningsutvecklingsfrågor. 

Min önskan om att Disciplinkommittén skulle bli arbetslös förra säsongen gick tyvärr om intet men jag hoppas vi gör ett nytt försök och att vi åtminstone minskar antalet ärenden den kommande säsongen!!

Detta ligger helt i linje med vårt och ert arbete med värdegrunden.

 

Lycka till alla i basketfamiljen!

Håkan Wettersten

ordförande

Skribent: Michael Malm
E-post: Adressen Gömd

SpaldingWestrasHemsida

BasketshopSeWestrasHemsida

SpaldingBasketshopCupWestrasHemsida

 Bildresultat för instagram

 

 

Postadress:
Westra Sveriges BF
Ängåsvallen
421 47 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: 0704402713
E-post: westrabasket@westrab...

Se all info