Hem / Organisation / Basketboll i Sverige

Basketboll i Sverige

Svenska Basketbollförbundet (SBBF), som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basketbollsporten i Sverige. Prioriterade områden är barn/ungdom, landslag, marknad/kommunikation, tävling och utbildningsverksamheten.

SBBF anordnar seriespel för damer och herrar i de två högsta divisionerna, SBL dam och herr, Superettan dam och herr, BasketEttan dam och herr, Svenska Cupen för dam och herr samt Rullstolsligan för herrar. 

SBBF arrangerar tillsammans med föreningar också RM och USM för pojkar och flickor i kategorierna U15, U16, U17 och U19.

Basketsverige är indelat i 10 Basketbolldistriktsförbund (BDF) vars uppgift är att utveckla verksamheten lokalt/regionalt samt administrera tävlingsverksamhet på lokal nivå.

SBBF har en bred utbildningsverksamhet för tränare, domare och funktionärer.

SBBF ansvarar för 10 landslag.

Svenska Basketbollförbundet har 336 medlemsföreningar och ca 30 000 utövare varav fördelningen mellan killar och tjejer är 50/ 50.

Värdgrunden präglas av ledorden - Vi gör varandra bra, Vi låter våra olikheter vara vägen till framgång, Vi lyssnar – vi vågar, Vi ser hela människan.

Den gemensamma Visionen är - Svensk Basket – där Gränslös gemenskap & Livslång passion skapar vinnare för livet!