Hem / Organisation / Basketboll i världen - FIBA

Basketboll i världen - FIBA

Vad är FIBA?
FIBA, det Internationella Basketbollförbundet, är en oberoende organisation bestående av 214 nationella förbund.
FIBA är indelat i fem zoner: Afrika, Asien, Amerika, Europa, Oceanien.
FIBA's huvudkontor finns i Mies (Genève), Schweiz.
Ordförandeskapet roterar mellan de fem zonerna. Amerika innehar ordförandeposten tom 2019. Ordförande är Horatio Muratore, Frankrike.
Generalsekreterare, Patrick Baumann.
FIBA presentation och fakta.

FIBA Europe
FIBA Europe består av 52 medlemsländer.
Regional director för FIBA Europe är Kamil Novak.
Turgay Demirel, Turkiet, är ordförande.
FIBA Europas kontor ligger i München.
Lena Wallin-Kantzy är ledamot i FIBA:s  Europastyrelse och även europeisk representant i Central Board (FIBA) och sedan 2017 invald i FIBAs exekutva kommitté.
Europas baskethistoria.


När bildades FIBA?
FIBA bildades den 18 juni 1932 av de nationella förbunden i Argentina, Tjeckoslovakien, Grekland, Italien, Lettland, Portugal, Rumänien och Schweiz. Uppdelning i de fem zonförbunden genomfördes under 2003.Vad gör FIBA?
FIBA har till uppgift att marknadsföra. övervaka och leda basketbollsporten i världen. Detta innebär att de bl a fastställer de officiella basketbollreglerna, specifikationerna för utrustning och anläggningar, interna bestämmelser som gäller för alla internationella och olympiska tävlingar vilka de även fastställer tävlingsformat för.

Andra uppgifter som ligger i inom ramen för FIBA:s verksamhet är: kontroll och övervakning av utnämningarna av internationella domare, reglering av spelarövergångar från ett land till ett annat samt kontroll och styrning av alla internationella tävlingar.