× Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
    Hem / Rullstol för tjejer

Rullstol för tjejer

Rullstolsbasketprojektet för tjejer vänder sig till tjejer som är intresserad av bollsport och som har ett rörelsehinder.


Vad är Rullstolsbasket?

Rullstolsbasket har spelats sedan 1956 i Sverige. Under 60-talet bildades fyra herrlag samt ett damlag, alla i Stockholmsområdet. Rullstolsbasketen har varit med i Svenska Handikappidrottsförbundet fram tills 1994, då den integrerades in i Svenska Basketbollförbundet. I stort sett spelas rullstolsbasket med samma regler som vanlig basket. Spelarna klassificerad efter omfattning av funktionshinder i grupper mellan 1 och 4,5 poäng (inklusive halvpoäng). Lägsta poäng (1) för spelare som har svårt med balansen orsakad av förlamning och högsta poäng (4,5) för spelare som har en mindre omfattande skada eller ingen. Även personer utan rörelsehinder kan delta och spela. I en match får ett lag totalt ha 14,5 poäng på spelplanen samtidigt.


Bakgrund
Under 80-talet fanns det ett damlag soms eplade i SM-serien och representerade Sverige i internationella tävlingar. Det lades ner 1992 och under 10 år har det inte funnits ett renodlat basketlag för tjejer i rullstol. östen 1992 anordnades det ett träningsläger för basketsugna tjejer där det var tolv deltagare. Under våren 2003 har det varit träningsläger och en turnering, där vi ställde upp med två damlag.


Kom till våra läger

Från 2003 och tre år framåt kommer vi att ha fyra tränignsläger och en turnering per år, där tjejer får möjlighet att prova på rullstolsbasket och att utvceklas. Måler ör att det kommer att bildas två etablerade damlag i Sverige, något som aldrig funnits tidigare.


Vi söker Dig...

som är tjej och intresserad av bollsport och har ett rörelsehinder. Ålder eller var i landet du bor spelar ingen roll. Träningsläger kommer oftast varai Malmö, Göteborg eller Stockholm. Rulstolsbasket ger dig fysisk träning så att du får mer ork i vardagen och inte minst en härlig gemenskap med andra tjejer i liknande situation som du! Om Du inte har ett rörelsehinder och är intresserad av att prova rullstolsbasket är Du välkommen.


Intresserad?
Är Du intresserad kontakta Annika Lindgren, tel 070-513 47 05; e-post; Annika Lindgren