Hem / Nyheter från SBBF / Nyhetsarkiv / Eriks debut slutade med seger

Eriks debut slutade med seger

Sverige snubblade en aning ur startblocken, men till sist blev det en ganska klar seger med 74-62 i öppningsmatchen av NM.
Christian Maråker visade att han är ett solitt proffs och ledde Sverige med 20 poäng och tio returer. Men det var också inspirerande att se nye Erik Rush som fick starta i sin landslagsdebut och svarade för utmärkt försvar och 12 poäng.

Erik Rush är född och uppvuxen i USA, men har en svensk mamma. Han har precis gått fyra år på college för Montana State. Det han visade mot Island tyder på att han kommer att få fortsätta spela med landslaget.

- Jag hoppas det, det är en ära att bli uttagen och det har varit otroligt roligt att lära känna killarna i laget och få lira med dem. Mitt uppdrag är att spela försvar och jag tycker att det gick ganska bra. Jag släppte i och för sig min kille (Sundsvalls-esset Jakob Sigurdarsson) med blicken en gång och då satte han en trea, säger Erik.

Efter en lite försynt inledning där Erik mest sprang igenom systemet och passade bollen började han ta för sig och visade sig vara effektiv på att ta bollen till korgen vilket bland annat gav honom sex straffkast – och han satte fem av dem.

- Det viktiga är att spela försvar och ta hand om returerna och det tycker jag att vi fick igång. Vi spelade en ganska litet lag, men det är mycket hjärta i killar som Thomas Massamba, Rudy Mbemba och Anton Saks. Sedan att Christian Maråker gör 20 poäng och tar tio returer är härligt. Han är ett riktigt proffs, vi förväntar oss att han ska ta ansvar för laget, säger Erik.

Island ledde med 19-14 efter första quartern och så långt såg Sverige ut att vara lite grann ur synk och kryddade det med att missa fem av åtta straffkast.

Men det tog sig och Sverige gick ikapp lagom till halvtid när Thomas Massamba sänkte en trea med 0,7 sekunder kvar.

- Jag tyckte att vi var lite på gång då, så att den gick i var extra viktigt. Det gör det lit skönare att gå till in i omklädningsrummet, säger coachen Brad Dean.

I tredje quartern kändes Anton Saks som startmotorn. Saks tog ett antal offensiva returer, höll bollen vid liv och gav Sverige några ”lätta” poäng. Då började Sverige bygga en ledning som Island aldrig riktigt kunde hota.

Och sedan visade Rudy Mbemba att han när han är i form och fattar rätt beslut kan kombinera effektivitet och underhållning på ett sätt som i stort sett ingen annan i Sverige. Han penetrerade sönder Islands försvar gång på gång och hittade Martin Palmbladh med en sanslös passning på ett snabbt uppspel. Rudy hade en balanserad match md sex poäng, åtta returer, fem assist och noll turn-overs.

- Jag är ganska nöjd. Vi kan säkert spela lite bättre försvar så småningom, men jag tycker ändå att det är vårt försvar och vår returtagning som avgör matchen. Vi kom ut bra på Islands trepoängsskyttar och satte faktiskt fler treor än vad de gjorde, säger Brad Dean.

 

I första matchen av NM slog Finland Danmark med 93-67. Danmark stretade emot, framför all i returtagningen, en bit in i första halvlek men Finland var helt enkelt för bra. Gerald Lee Jr ledde Finland med 19 poäng medan NBA-draftade point-guarden Petteri Koponen hade 14 poäng och fyra assist.

I Danmark gjorde Nicolai Iversen 16 poäng.

På söndagen möter Finland Island på eftermiddagen, sedan gör Norge entré i turneringen och möter Sverige.

Poäng, Sverige: Christian Maråker 20, Erik Rush 12, Martin Pahlmblad 11, Anton Saks 10, Rudy Mbemba 6, Thomas Massamba 5, Anton Gaddefors 4, Johan Jeansson 2, Johan Pierre 2, Andreas Schreiber 2.

Island: Jakob Sigurdarsson 22, Hlynur Baeringson 12, Pavel Ermolinskij 9, Helgi Magnusson 5, Logi Gunnarsson 3, Jon Arnor Stefansson 3, Sigurdur Torsteinsson 2, Hördur Vilhjalmson, Finnur Alti Magnusson, Olafur Olafsson 2.