Ida Sundberg: Multiidrottaren med sikte mot Turin
Nyhetsartikel
Publicerad 2024-10-29
Ida Sundberg är inte vilken idrottare som helst. Hon spelar i Basketligan Special för Sundsvall Blue Heroes. Snart kommer hon dessutom att representera Sverige i längdskidåkning vid Special Olympics Winter Games i Turin 2025 – en dröm som nu håller på att bli verklighet.
Men vägen dit har inte varit spikrak. I våras råkade Ida ut för en knäskada, och otroligt nog skedde det i slutminuten av en basketmatch. Skadan har påverkat hennes träning mycket, men Ida har aldrig tappat fokus på sina mål.
– Jag kunde inte träna löpning under en lång period, men jag rehabade knät och fokuserade mycket på gymmet, berättar Ida. Tack vare tålamod och hård träning har hon nu kommit tillbaka starkare än någonsin.
Skidåkningen och basketen – passioner från tidig ålder
Ida började med längdskidåkning redan som liten, inspirerad av sin lillasyster och familjen. Hon tävlade första gången när hon var nio år och blev snabbt förtjust i att vara ute i naturen.
– Det är något speciellt med att få vara ute i skogen och röra på hela kroppen, säger hon med ett leende.
Basketen upptäckte hon något senare, innan pandemin, och har sedan dess utvecklat en stor kärlek även för den sporten. Ett av hennes bästa basketminnen är från en match på hemmaplan i Sundsvall, där hon blev utsedd till matchens lirare.
– Båda sporterna är roliga, men om jag måste välja så är längdskidåkning favoriten, berättar Ida.
Drömmen om Paralympics
Att få representera Sverige i Paralympics är ett enormt steg för Ida. Träningen inför de kommande spelen i Turin är intensiv, och fokus ligger på att förbättra tekniken och bygga upp kroppen efter skadan. För Ida är det inte bara en personlig framgång, utan också en chans att inspirera andra.
– Att åka till Turin känns stort och känslosamt, säger hon. Jag har kommit så långt, och jag hoppas kunna visa att med rätt inställning och träning så går det att nå sina mål, även om vägen är tuff.
Förutom att delta i Special Olympics drömmer Ida också om att genomföra en tjejklassiker – något hon haft som mål i flera år.
Starkare efter skadan
Ida vet vad det innebär att kämpa sig tillbaka efter en skada, och hennes råd till andra som befinner sig i samma situation är enkelt men kraftfullt.
– Ta hjälp och ha tålamod. Det tar tid, men du kommer tillbaka starkare. Det viktigaste är att tro på sig själv, avslutar hon.
Ida Sundbergs resa är en påminnelse om att inget är omöjligt – så länge man har viljan och tron på att man kan. Och med Paralympics runt hörnet har hon många spännande utmaningar kvar att möta.
Ida har en spännande säsong framför sig!
Tjejklassikern
är en svensk idrottsutmaning för kvinnor, baserad på den mer kända En Svensk Klassiker, men med kortare distanser. För att genomföra Tjejklassikern ska deltagarna slutföra fyra olika lopp inom ett år, i följande grenar:
- Tjejvasan (längdskidåkning, 30 km)
- Vätternrundans Tjejvättern (cykling, 100 km)
- Lidingöloppet Tjejloppet (löpning, 10 km)
- Vansbro Tjejsim (simning, 1 km)
Målet är att klara alla fyra grenar under ett kalenderår. Det är en populär utmaning som erbjuder en mer tillgänglig variant av En Svensk Klassiker, och lockar många kvinnor som vill testa sina gränser i olika sporter.
Special Olympics World Games 2025 i Turin
är en internationell idrottstävling för idrottare med intellektuella funktionsnedsättningar, som arrangeras av Special Olympics. Tävlingarna, som äger rum vart fjärde år, liknar de Olympiska spelen men är specifikt inriktade på att främja inkludering och ge människor med intellektuella funktionsvariationer möjlighet att delta i idrott på högsta nivå.
Special Olympics World Games är världens största sportevenemang för personer med intellektuella funktionsnedsättningar och lockar tiotusentals idrottare från hela världen. Under spelen tävlar deltagarna i en rad olika sporter, som exempelvis friidrott, simning, gymnastik, fotboll, basket, och vintersporter som längdskidåkning och alpint. Eventet handlar inte bara om tävlingar, utan också om att sprida budskapet om jämlikhet, respekt och inkludering.
Basketligan Special
är en svensk basketliga för spelare med intellektuell funktionsnedsättning. Ligan är skapad för att främja inkludering och ge fler möjlighet att delta i organiserad idrott, oavsett funktionsvariation. Basketligan Special drivs av Svenska Basketbollförbundet och följer samma grundregler som andra basketligor, men anpassas för att alla deltagare ska kunna vara med på sina egna villkor.
Ligans främsta mål är att skapa en positiv och inkluderande miljö där spelarna kan utvecklas både individuellt och i lag, samtidigt som de har roligt. Det handlar lika mycket om gemenskap och glädje som om tävling, och matcher arrangeras regelbundet på olika platser i Sverige.
Basketligan Special har växt i popularitet och är ett viktigt steg för att främja tillgänglighet inom idrotten och för att öka medvetenheten om funktionsnedsättningar, samt att visa hur idrott kan vara en väg till ökat självförtroende och socialt engagemang.
Mer från Svensk Basket
Senaste nyheterna
20-årsjubileum i Baltic Sea Basketball Cup
Vi är superglada att meddela att Sverige kommer att delta i 20års jubileet av Baltic Sea Basketball Cup i Tallinn, Estland, från den 3:e till 5:e januari 2025.
Ida Sundberg: Multiidrottaren med sikte mot Turin
Ida Sundberg är inte vilken idrottare som helst. Hon spelar i Basketligan Special för Sundsvall Blue Heroes. Snart kommer hon dessutom att representera Sverige i längdskidåkning vid Special Olympics Winter Games i Turin 2025 – en dröm som nu håller på att bli verklighet.
Klart för omgång 2 USM u15-16
15-17 november är det dags för omgång 2 i Ungdoms SM u15 och 16.
Uppdatering kring uppflyttning till SBL Herr från Superettan
Förbundsstyrelsen har beslutat att anmälan till SBL Herr för säsongen 2025–2026 kommer att ske genom ett ansökningsförfarande, vilket ger klubbar i Superettan Herr (SEH) längre förberedelsetid för uppflyttning.