Hem / Ordförandes månadsbrev

Ordförandes månadsbrev

I sitt senaste månadsbrev ser Susanne Jidesten tillbaka på de senaste månadernas spännande händelser som SM-finaler och USM Final Four - och ser framåt mot sommarens landslagsverksamhet och 3x3-säsongen. God läsning!

Med sommaren kommer slutet på en lång säsong, vilket såklart betyder slutspel av olika slag. Vi har korat mästare i både SBL Dam, SBL Herr och Superettan, men även USM och distriktsserier. Jag hade förmånen att vara på plats i både Norrköping, Jämtland och Luleå för att se finalbasket -- vilken otroligt härlig stämning det var. 

Nyligen avslutade vi det största USM-arrangemang som hittills tagit plats, vilket var en värdig återkomst för ett mästerskap som inte har kunnat genomföras sedan 2019 på grund av pandemin. Allting skedde i Uppsala, i en och samma anläggning, under ett fantastiskt värdskap från Uppsala Basket. Det här är ett upplägg vi kommer fortsätta med framöver. Såg du Mini-Movien som sammanfattade helgen på under två minuter? Om inte -- titta här. 

Även ungdomslandslagen har fått lida under pandemin där flera samlingar och aktiviteter har fått ställas in, senast över jul och nyår. Nu närmar sig äntligen en sommar där vi samlar alla landslag i Södertälje. Mellan 15 och 22 juni befinner sig samtliga landslag, såväl ungdoms samt herr- och damseniorer, i olika omgångar på träningsläger. Våra herrseniorer har en fullspäckad sommar med VM-kval framför sig. Den 30 juni möter de Finland på bortaplan och 3 juli är det match mot regerande Europamästarna Slovenien på hemmaplan. Tänk om vi får se Luka Doncic, en av världens bästa spelare, på Hovet i Stockholm? 
Köp biljetter till Sverige-Slovenien här >>>

Men basket handlar om så mycket mer än bara elitidrott och det är roligt att se så många exempel där våra föreningar har en positiv inverkan på samhället. Så många initiativ, som Motala basket som sätter äldre i rörelse på äldreboendet, Växjö Ravens som tagit hjälp av SBBF:s basketutvecklare för att växa, eller Onsala Pirates med flera som välkomnar barn och unga som flyr kriget i Ukraina. Det är bara några exempel på den breda samhällsnyttan som våra föreningar kan ha med basketen som transportmedel. 

För ett par helger sedan var jag i Vilnius tillsammans med Generalsekreterare Fredrik Joulamo för att delta på FIBA Europe General Assembly. Det var mycket givande att äntligen få vara med live för första gången och träffa representanter från Europas förbund som jag hittills bara sett på digitala möten. FIBA representerades av såväl ordföranden och generalsekreterare för världen och Europa. I inledningsanföranden tryckte samtliga särskilt på det hårda arbete som alla förbund tillsammans genomfört med anledning av pandemin samt en stor solidaritet för Ukraina, vilket inkluderar de svåra beslut som fattades som konsekvens av den oroliga situation som råder i Europa just nu.

På hemmaplan samlades för drygt en månad sedan röstberättigade i svensk basket för förbundsmöte. Uppslutningen var god. Mötet beslutade kring kommande års verksamhetsinriktning, fyra propositioner och val av ny styrelse. USM-helgen i Uppsala blev också platsen för den nya förbundsstyrelsens första möte där vi startade arbetet för det kommande verksamhetsåret, hur vi ska jobba med nämnder och utskott tillsammans med resten av basketsverige. 

Vad gör en basketförening under sommaren då? Jo, när ordinarie säsong tar slut väntar istället cuper och sommarläger. Det gläder att se att de etablerade och kända arrangemangen återvänder, samtidigt som vi även får tillskott av nya initiativ på både cup- och lägersidan.
Sommaren är också tiden för utomhusbasket och 3x3. Här kan du välja och vraka bland massor med turnering på alla nivåer: https://play.fiba3x3.com/events

För kansliet och styrelsen är sommaren också tiden då det planeras för kommande säsong (den kommer så fort!). Nu är tiden att planera för det där projektet ni tänkt genomföra och även söka stöd för. Gå in på vår sida för Projektstöd för att se vilka bidrag som finns tillgängliga att söka.

Du som är ledare har väl inte missat att Tävlingsbestämmelserna har uppdaterats inför säsongen 2022/2023? Tävlingsutskottet har lagt fokus på att vi ska ha välutbildade ledare i alla led i svensk basket. Logga in på basketutbildning.se för att både se vilka utbildningar du redan har genomfört men också se hela utbudet av vilka utbildningar du kan gå. 

Men framförallt: Glöm inte att ta en paus och hitta tid för återhämtning. Svensk basket behöver dig i form för att kunna ta nya kliv under det kommande året. 

Baskethälsningar,
Susanne Jidesten