Hem / Växjö Ravens en förening på frammarsch

Växjö Ravens en förening på frammarsch

Med fokus på en inkluderande miljö har Växjö Ravens växt som förening. En stadig ström av nya spelare samt ledare som söker ny kunskap har drivit på för ett större fokus på basketutveckling.

Växjö Ravens uppstod vid en sammanslagning 2013 av dåvarande Växjö Queens, med lång erfarenhet inom sporten, och Araby Tigers, nystartad förening med syfte att återuppliva basket för killar i Växjö. Klubben har sedan växt stadigt och har idag cirka 400 aktiva i alla åldrar.

­­­ – Vi försöker vara en inkluderande förening för alla barn och ungdomar, med låga avgifter i förhållande till andra lagsporter, vilket gör att många barn kan vara med. Att basket dessutom är en highlight-sport på social media och nästintill en urban livsstil som många tycker är lite "cool", gör också att en del dras till basketen, säger Växjö Ravens klubbchef Nina Lingborg och fortsätter:

– Det viktiga blir att tänka till hur man kan göra det meningsfullt för alla och att alla tycker det är kul. Organisationen bakom måste byggas på ett sätt så att behoven kan uppfyllas. Vi är ständigt i denna resa sedan start och idéer bollas konstant.

Ett lyft för föreningen blev också när det fick möjlighet till en egen hall, Ravens Arena, som ligger på andra våningen i Strandbjörkshallen. Det gjordes möjligt tack vare ett avtal med den lokala tennisklubben, som äger Strandbjörkshallen. Utanför hallen har även Växjö Ravens byggt en ny 3x3-plan, med de officiella måtten och med ett riktigt golv och korg. Men ändå är just halltider en av utmaningarna för föreningen.

– Som många andra föreningar så är vi i en ständig resa där vi brottas med hur vi kan uppfylla allas behov, bland annat när det kommer till ledartillgänglighet men även att tillgodose träningsmängden och hitta lämpliga halltider. Vi försöker hitta lösningar för alla nya ungdomar som vill spela. Vi vill få detta att bli självspelande över tid, utan att det hänger på enstaka individer, säger Nina Lingborg.

Skärmbild 2022-05-04 123255.jpg

Enligt Nina Lingborg ser klubben även ett behov att tillgodose de önskemål som finns från deras ledare att vidareutveckla sig.

– Många av ledarna är sökare, de vill förbättra och utveckla sig. Den ständiga tillväxten av spelare driver på denna utveckling, säger hon.

För att svara upp på det behovet anordnade klubben en träff tillsammans med Svenska Basketbollförbundets basketutvecklare. Fokus låg på Svenska Basketbollförbundets nya ramverk för spelarutveckling och att få till så bra utvecklingsmiljöer för spelarna som möjligt. Under träffen fick de deltagande coacherna möjlighet att fördjupa sig i de fem gyllene principerna.

– Träffen bidrog till att man fick sig en tankeställare. Nya idéer kommer fram på vad man kan prova. Eftersom forskning ligger bakom ramverket så blir vi även uppdaterade på vad som gäller idag. Sen är det alltid intressant att få diskutera och få andras perspektiv på saker och ting, säger Nikola Korunovski, som deltog på träffen och som coacher Växjö Ravens Pojkar 08.

279353007_1440878593015387_7591924450760646646_n.jpg

Vill din förening också ha stöd kring basketutveckling eller arrangera en träff för era tränare? Kontakta basketutvecklarna.