Hem / Skolsamverkan

Skolsamverkan och rörelsesatsning i skolan

Foto: Anders Tillgren

Samverkan med skolor är en viktig del för att sprida basketen och få barn och ungdomar att upptäcka vår idrott. Detta sker genom kontakt och samarbete mellan skola och förening men också genom att skolpersonalen inspirerar och presenterar basket för barnen och ungdomarna på ett roligt och lättillgängligt sätt.

I samverkan med RF-SISU och #rörelsesatsningiskolan har Svenska Basketbollförbundet under 2021 tagit fram ett antal övningar för att inspirera skolpersonal att introducera basket på ett lekfullt sätt, med fokus på de barn som har svårt att komma igång med fysiska aktiviteter på egen hand.

För att ytterligare sänka trösklarna rekommenderar vi anpassning av bollstorlek och att man använder bollar i storlek 4. Studier har visat att en justering av bollstorlek påverkar antalet aktioner och lyckade försök, särskilt bland mindre barn. I skolorna är det generellt för stora bollar vilket skapar trösklar och gör det svårare för barn att lyckas med sina försök att dribbla, skjuta, passa.

Bollar finns bland annat att köpa här: https://www.basketshop.se/basketbollar/molten/molten-b4r-gummiboll-stl-4.

Övningarna fokuserar på enkla övningar som kräver minimalt med materiella förutsättningar (få bollar, korgar etc.). De kan genomföras utomhus på skolgården eller i idrotthall, med några få barn eller med flera. 

Framtagna övningar finns presenterade skriftligt i denna folder: Basket för alla, skriftlig beskrivning av övningar 

Övningarna finns även i filmat format nedan.

Räddaren i nöden - Titanic

 

Guld

Tjuren i mitten

Klapp 7

Bowlingbasket

Basketpussel

Flaskan i mitten

Knockout

Boet

För er föreningar som önskar komma i kontakt med skolor för att jobba med rörelsesatsning i skolan finns lokala projektledare och konsulenter för RF-SISU i respektive distrikt. Mer information om detta arbete samt kontakt med ansvariga i just ert distrikt hittar ni här: https://www.rf.se/RFarbetarmed/Aktuellaprojekt/rorelsesatsningiskolan/