Hoppa till sidans innehåll

Äntligen! Nu är ungdomsserierna igång!

29 SEP 2021 07:35
I helgen genomfördes ungdomsmatcher på flera håll i distriktet. Vi hoppas att det var lyckade evenemang. Efter en lång pandemi med restriktioner är det roligt att se alla glada och entusiastiska ungdomar få spela seriematcher igen.
  • Uppdaterad: 29 SEP 2021 07:35

- Domare efterlyses och rutiner vid disciplinära åtgärder

Vi söker domare!
Vi står inför många utmaningar med vår tävlingsverksamhet. En av de är att vi har en akut brist på domare. Vi behöver all hjälp vi kan få för att stötta de nya förmågor som nu ställer upp och dömer ungdomsmatcher. De behöver bli flera.

Känner du till någon som vill utbilda sig? Be då personen kontakta This is a mailto link

Är du utbildad domare sen tidigare?
Har du själv tidigare dömt och känner att du skulle vilja aktualisera din dommarlicens? Då vill vi påminna om ”Repetitionsutbildning för domare 2021-2022” publicerad på basketutbildning.se.  Efter genomförd utbildning blir man aktiv i det nya dommarhanteringssystemet som förbundet just nu utvecklar. Det gör att vi som distrikt kan få bättre koll på vilka domare som finns att tillgå.

Du som domare behöver alltså:

  1. Logga in (klicka på ny användare om du inte har varit inloggad tidigare) på basketutbildning.seHär finns en film som visar hur du gör!
  2. Leta upp utbildningen ”Repetitionsutbildning för domare 2021-2022” under Alla utbildningar i menyn. Här finns en film som visar hur du hittar och anmäler dig till en utbildning!
  3. Genomför utbildningen och kom ihåg att klicka på avsluta i varje delmoment. 
  4. Klart! Du är nu tillsättningsbar på matcher i vårt nya tävlingsadmin.system!

 

Disciplinära åtgärder – så här ska vi agera

Tyvärr har vi i helgen haft en incidens som är mindre rolig där inte alla i hallen upplevde stämningen som ok under en match.  Vi vill understryka att det ligger i allas vårt ansvar att alltid agera på rätt sätt som stämmer överens med basketens värdegrund. Det gäller coacher, spelare, domare, funktionärer och föräldrar.

Vi bedriver ungdomsidrott. Den ska präglas av lek, glädje och gemenskap. Svensk basket ska vara en trygg idrott fri från beteenden som är hotfulla. Domaren är mänsklig. Ungdomar är inte små elitidrottare.

Vad gör jag om något inte känns rätt?

Vi i tävlingsutskottet har tittat närmare på hur vi kan förbättra upplevelsen för alla under seriematcher. Det är viktigt att det ska kännas bra och ok för alla att delta. Om du upplever att något har gått fel till så vill vi att du rapporterar in det. Det gör du enklast via mejl till:

This is a mailto link


Exempel från andra distrikt
Andra distrikt har utvecklat egna disciplinnämnder för att hantera den här typen av frågor. Vi har börjat fundera kring att ett sådant arbete också är aktuellt inom vårt distrikt.

Stockholm basket säger exempelvis så här:

” RF:s bestraffningssystem är ett tvåpartssystem, likt civilrätt, men handlägger brott och förseelser som skett under och i samband med idrottsevenemang (i vårt fall basketmatcher). Disciplinnämndens (DN) uppgift är att ta emot anmälningar och sedan, enligt RF:s regler, skicka över anmälan till den anmälde. I de flesta fall är anmälaren en domare (men det kan vara vem som helst som bevittnat en händelse) och den anmälde är oftast en spelare eller coach. Skillnaden från vanliga brott som handläggs av polis, åklagare och allmän domstol är att den som blivit utsatt för förseelsen inte är part i ärendet. Tidigare skickades anmälan aldrig till den utsatte, men vi har nu i de flesta fall bett de som blivit utsatt för något att yttra sig, dock inte obligatoriskt.”

Skribent: Ninni Torstensson
E-post: Adressen Gömd

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

320x320_SvenskaBasketforbundet.gif

Kränkning-Banner 320x320.jpg

TFFIR_Basketbollforbundet_RGB.png

feucph3c1

Postadress:
Mellansvenska BDF
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: 019175585
E-post: mellansvenskabdf@bas...

Se all info