Hoppa till sidans innehåll

Playball


Rörelseförståelse via basketföreningar, ålder 3-5 år 

Bakgrund
Endast 4 av 10 fyraåringar rör dagligen på sig i den utsträckning som WHO rekommenderar, vilket är en timme per dag. Detta är allvarligt för folkhälsan och kommer att leda till en generation där benskörhet och diabetes är allt för vanligt. 

Föreningsidrott erbjuds oftast från och med skolstarten, men vi ser ett behov av verksamhet som går längre ner i åldrarna. Dels för den faktiska aktiviteten, dels för att i samband med aktiviteten inspirera och sprida kunskap till föräldrar om vikten av att barnen är fysiskt aktiva och vikten av att de får möjlighet att lära sig på kroppens grundläggande rörelser; hoppa, springa, kasta, fånga, rulla, balansera, krypa, klättra, åla, före 8 års ålder, eftersom det sen blir svårare att lära sig.

Rörelseförståelse är lika viktigt som läsförståelse. Med bättre motorik blir lusten större hos barn att vara fysiskt aktiva. Genom lek får de utveckla sin balans och koordination. Vi hoppas naturligtvis att de så småningom ska välja att spela basket, men det viktigaste är att de motoriska grunderna ger dem förutsättningar att känna rörelseglädje och kompetens, därmed är chansen mycket större att de vill delta i sportaktiviteter och i förlängningen vara fysiskt aktiva hela livet. 

Sammanfattning
Redan idag bedrivs det en del barnverksamhet i åldern 3-5 år runt om i Basketsverige. Syftet med Playball är att ge stöd och inspiration till dem som ännu inte har tagit klivet, men också vara en inspiration och kunskapskälla till dem som redan är igång. Projektet är finansierat av Framåtfonden/Svenska Spel tillsammans med FIBA Youth Fund och gick ”live” i september 2018. 

Inom ramen för projektet presenteras 20 träningsplaneringar innehållande en stor bank med lekar som gör att barn i åldrarna 3-5 år får öva sig på de grundläggande rörelserna hoppa, springa, kasta, fånga, rulla, balansera, krypa, klättra och åla, med en ”touch av basket” då och då. Vi har också tagit fram informationsmaterial till föräldrarna som handlar om hur viktigt det är med rörelseförståelse och tips på aktiviteter som föräldrar kan göra tillsammans med sina barn.  

Framtid
När projekttiden löper ut övergår Playball i ordinarie verksamhet, d v s som en utbildning i vårt ordinarie kursutbud samt en ökad kunskap och förståelse om rörelseförståelse hos såväl SBBF som ute i föreningarna samt hos många fler föräldrar.  

 

Foto: Anders Tillgren

Uppdaterad: 24 SEP 2018 14:50


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info