Hem / Nordiskt möte hölls i Sverige

Nordiskt möte hölls i Sverige

I onsdags avhölls det årliga nordiska mötet i Stockholm. Ett mycket välbesökt möte, 24 deltagare, bland annat beroende på att det senaste fysiska mötet var på Island 2019.

Mötet leddes av Svenska Basketbollförbundets ordförande Susanne Jidesten som efteråt kunde konstatera att vi har en mängd gemensamma frågor att prata om och att det är svårt att få tid till allt. Sverige, Finland, Norge, Island, Danmark och Estland deltar.

FIBA Europas generalsekreterare, Kamil Novak, var inbjuden och berättade hur FIBA arbetat under epidemin för att kunna genomföra så mycket tävlingar som möjligt utan att äventyra säkerheten för spelare och ledare. En svår uppgift som man lyckats bra med. Deltagarna fick också möjlighet att ställa frågor och komma med inspel.
Bland annat vill de nordiska länderna få mer ekonomiskt stöd för att kunna arrangera ungdoms-EM. Något som idag är oerhört svårt ekonomiskt då den svenska regeringen till skillnad från många andra länder inte stöttar detta. FIBA gör ekonomiska analyser återkommande som visar att stat, kommun och näringslivet får tillbaka mångfalt i skatter och andra intäkter.


En annan fråga som togs upp av Sverige är den orättvisa som uppstår när spelare blir naturaliserade i ett land man knappt satt sin fot i. Exempelvis årets MVP i WNBA Jonquel Jones, med amerikanskt medborgarskap, som väldigt snabbt fick pass i Bosnien-Hercegovina och hjälpte dem till en fin femteplats i EM och vann skytteligan med 24,3 poäng/match. Frågan är dock mångfacetterad och det finns ingen enkel lösning.

Alla länder fick möjlighet att göra en kort presentation av hur man hanterat Covid men framför allt vilka utmaningar och positiva saker man står inför den närmaste tiden. Basketen växer i alla nordiska länder. På Island är basket nu den näst största idrotten och antalet utövare har ökat, inte minst på damsidan. Norge ska snart spela sina första officiella herrlandskamper på hemmaplan sedan 90-talet.

Södertälje BBK tillsammans med SBBF presenterade ett förslag på arrangemang av Nordiska Mästerskapen, NM, för ungdomar från och med sommaren 2022. Mötet var positivt och ett beslut fattas om en månad. Finland som har skött arrangemangen de senaste åren är intresserade av att fortsätta. Sverige vill gärna att NM går på en mer lättillgänglig plats så att föräldrar och övrig publik kan se matcherna live.

Mötet avslutades med att Elisabeth Egnell, en av medlemmarna i internationella utskottet, presenterade tankar om hur samarbetet ska förbättras mellan länderna. Allt i syfte att få större genomslag i det internationella arbetet. Positiva diskussioner följdes och arbetet fortsätter under höst/vinter.

Svenska deltagare:
Susanne Jidesten, ordförande, Fredrik Joulamo, generalsekreterare, Elisabeth Egnell, FIBA Europa Competition Commission, Per Källman, FIBA Europa Youth Commission, Maria Modig, ungdomslandslagsansvarig och Lena Wallin-Kantzy, FIBA Competition Commission.