Hem / Ordförandes månadsbrev

Ordförandes månadsbrev

Susanne Jidesten tar upp kriget i Ukraina, en massa olika mötesplatser inom Svensk Basket denna vår och det positiva från VM-kvalmatcherna mot Kroatien. God läsning!

När jag skriver detta är läget i världen minst sagt oroligt. Extrema händelser som vi vant oss vid att läsa om i historieböckerna sker plötsligt inför öppen ridå. Hur det kommer att påverka vår tillvaro är det ingen som vet i nuläget. 

 

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Vi har sett flera initiativ i Basketsverige för att hjälpa Ukrainas folk och visa solidaritet. Det är inte första gången vi hjälper flyktingar och det är förmodligen (tyvärr) inte sista gången vi kommer att behöva göra det.

 

En insamling till krigets offer inleddes i samband med VM-kvalmatchen mot Kroatien och drivs nu på fortsatt av SBL-klubbarna. Vi har ställt oss bakom att utesluta Ryssland ur FIBA-turneringar. Även om idrotten inte alltid kan eller kanske bör stå utanför politiken är det fortfarande ett av världens bästa sätt att mötas över gränser.

 

Mötesplatser och dialog är viktigt vare sig det handlar om politik eller basket. Vi har nyligen haft ett ordförandemöte där vi diskuterade de propositioner som styrelsen föreslår till Förbundsmötet i april. Flera av propositionerna är skrivna som ett led i den demokratiutredning Lars Nordmalm har i uppdrag att genomföra och det blir fortsatta samtal kring framför allt medlemskap och röstberättigande framöverDessa är emellertid inte är upp till beslut på kommande Förbundsmöte. 

 

Apropå möten ser jag även fram emot USM Final Four i Uppsala den 13-15 maj. Där kommer vi kunna ses igen på temat skapa mer engagemang, påverkan och nyttjande av kompetens i Svensk Basket. Hoppas att se dig där!

 

Innan dess ska vi också ha en digital föreningsträff där vi går igenom nästa kvartal och vad som händer i Svensk Basket då. Onsdagen den 30 mars kl 18:00 finns jag och förbundskansliet på plats på Teams för att berätta det senaste och svara på era frågor så gott vi kan!

 

Jag vill avsluta med något positivt och då väljer jag de två otroligt spännande matcherna mot Kroatien i herrarnas VM-kvalfönster. Otroligt starkt att vinna borta och vilken gastkramning på hemmaplan i Norrköping. Ett stort tack till den lokala arrangören Norrköping Dolphins som gjorde ett väldigt fint jobb - ni har en väldigt trevlig (och högljudd!) arena. 

Vi syns väl på Hovet den 3 juli?