Hem / Ordförandes månadsbrev

Ordförandes månadsbrev

Äntligen är basketsäsongen i gång – och vilken start vi har fått! Rafflande avslut i Svenska Cupen varvat med nykomlingar i SuperEttan och Svenska Basketligan.

Samtidigt - på allra högsta nivå - har det varit kul att följa SVT:s sändningar både från herrarnas EM och damernas VM, där Spanien och USA var de länder som fick hämta hem guldmedaljerna. Ett kul och bra initiativ av Malbas som tillsammans med Fryshuset i Malmö visade båda finalerna på storbildsskärm och bjöd ungdomarna på mat.

Sverige-Israel gånger 2

Sverige deltog inte i något av slutspelen denna gång, men vi har egna landslagsfönster att se fram emot. Den 24 november spelar damerna äntligen på hemmaplan igen då vi möter Israel i Uppsala i kvalet om en plats i EuroBasket 2023. Du kan redan nu köpa biljetter till matchen Uppsala Basket - EM-KVAL SVERIGE-ISRAEL. I februari väntas sedan returmöte mot Israel på bortaplan och hemmamöte mot Lettland. Då avgörs det om vi kommer knipa en av de 14 platser som står på spel.

Herrarna är i andra omgången i kvalet till World Cup och ligger på en respektabel fjärdeplats i grupp J. I november väntar två viktiga matcher. Först bortamötet mot Estland den 11 november och sedan hemmamatchen på måndag den 14 november i Norrköping. Det har säkert inte undgått något basketfan att matcherna med kort varsel flyttades av FIBA. Hemmamatchen flyttades från att spelas på söndagen den 13 november till att istället avgöras på måndagen. Vi på SBBF tycker att detta är lika tråkigt som ni och det lägger en viss sordin på den planerade basketfesten där en stor del av biljetterna redan var sålda. Alla biljetter kommer givetvis att återbetalas för de som nu inte har möjlighet att gå på matchen. Du kan läsa mer om det här=> 

 

Höga elkostnader

Oron för hur kostnaden för el ska påverka föreningens ekonomi växer, framförallt för föreningar i södra och mellersta Sverige. Riksidrottsförbundet tillsammans med flera andra arbetar just nu för någon form av elstöd på såväl nationell som kommunal nivå. 

 

Styrelsearbete

I september samlades förbundsstyrelsen för styrelsemöte. Där spikades de råd och utskott som ska arbeta tillsammans de närmaste åren. Flera av arbetsgrupperna har redan satt igång sitt arbete och jag ser med spänning fram emot vilka effekter deras jobb kommer att få för alla föreningar, ledare och spelare över hela landet. Det nyaste tillskottet är Elitlicensnämnden som inför nästa säsong kommer besluta om vilka lag som får delta i Svenska Basketligan Dam och Herr. Beslutet om att införa en Elitlicensnämnd togs av styrelsen för snart tre år sedan, men införandet sköts fram på grund av pandemin.

 

Diskussioner med RF och SOK

I förra veckan deltog jag när Sveriges Olympiska kommittén (SOK) samlade specialidrottsförbundens ordföranden till möte i fyra dagar om SOK:s organisation, framtidens elitorganisation och uttagningskriterier till OS. Det var intensiva och värdefulla dagar med många bra diskussioner och fördjupade samtal.
Den 12-13 november kommer jag även delta i Riksidrottsforum som Riksidrottsförbundet (RF) arrangerar i Solna för förtroendevalda och generalsekreterare från specialidrottsförbunden. Här lägger vi grunden och diskuterar frågor inför vad som sedan ska beslutas på Riksidrottsmötet som hålls i maj 2023 i Uppsala. Många frågor som ofta lyfts inom svensk basket är lika relevanta hos andra idrotter, som exempelvis tillgång till idrottshallar, hur vi engagerar fler ledare och elitidrottsfrågor. Tillsammans med SOK och RF kan vi kroka armarna och gemensamt hitta strategier.

 

Träffar med BDF:er

Under hösten träffar jag samtliga basketdistrikt ute i landet och kommer bland annat få prata om svensk basket och vår pågående demokratiutredning. Närmast i tid är träffar inplanerade med MittSverige (15/10), Skåne (16/10) och Westras (5/11) distrikt. Om du har möjlighet, kom gärna förbi. Jag har redan hunnit med ett härligt möte i Luleå och Norrbottens distrikt med ordföranden för föreningarna i Norr. Videomöten är ett effektivt verktyg i ett avlångt land, men det är verkligen så givande och meningsfullt att träffas och diskutera live tillsammans.

 

Bra nationella initiativ

Slutligen rullas det nu ut flera nationella initiativ via våra tio distrikt eller direkt till din förening. En omfattande summa läggs på en domarsatsning på distriktsnivå för att rekrytera nya och behålla befintliga domare. Vidare subventioneras ledarutbildningar i samband med att nya krav på ledarbehörighet införs. Detta är ett efterlängtat steg för att höja och bibehålla nivån på våra tränare inom svensk basket. Läs mer här=> 

 

Med förhoppningen om att vi ses under hösten - på någon av våra landskamper, i baskethallen eller i möte.

Bästa hälsningar
Susanne Jidesten, Ordförande SBBF