Hem / Susanne Jidestens månadsbrev

Susanne Jidestens månadsbrev

Hej allihopa,

 

Tiden går fort och speciellt när säsongen har startat. Det känns som om denna månad bara flög förbi! En månad som för många har fyllts av spännande och sköna matcher. För några veckor sedan tittade jag på basket i Uppsala.  Sloga Basket mötte AIK Basket i hemmapremiär i BasketEttan. En intensiv match som inramades av cheerleaders och folkdans. Ett matcharrangemang fyllt av basketglädje! 

 

Förra veckan var Svenska Basketbollförbundet värdar för det Nordiska mötet som hålls varje år. Det är Island, Norge, Sverige, Danmark, Finland och Estland som träffas för att stämma av läget med varandra och diskutera samarbete. Normalt sett deltar ordförande, generalsekreterare och sportsligt ansvariga. Det blev en givande dag där frågor kring ytterligare samverkan, utmaningar och möjligheter i kölvattnet av pandemin och sommarens nordiska ungdomsmästerskap, NM, diskuterades. 

 

Som ordförande har jag  kontakt med Riksidrottsförbundet och andra beslutsfattare. Riksidrottsförbundet genomför just nu ordförandemöten och specialidrottsförbundsdialoger. Det händer en hel del inom Svensk Idrott och dialogen är viktig för att skapa utrymme för diskussion, ståndpunkter och riktning för svensk idrott. Utmaningarna är flera och till stor del delade av flera. För vår del är hallfrågan otroligt viktig. Vi har långa väntelistor runt om i landet och på flera orter beror det på att det inte finns plats för alla rent fysiskt! Här krävs att vi arbetar på flera håll i svensk basket. Den lokala dialogen med kommunen och distriktsidrottsförbundet kan göra stor skillnad. Påtala ofta och tydligt vad ni behöver för att utöva er verksamhet - för sporten och i förlängningen för folkhälsan. 

 

I helgen spelades ju även USM och jag vet inte om någonting har saknats mer än just de stora turneringarna och USM under pandemin.  241 lag är anmälda, en stor mängd föreningar och ideella krafter som lägger ner mycket energi och tid för att skapa ett bra arrangemang. Det är verkligen basketfester runt om i landet. Från Trelleborg upp till Luleå. Kul också att nästan alla matcher webbsändes. 

 

Avslutningsvis så ser jag verkligen fram emot landskamperna i november men innan dess lite vardagsbestyr också. Som alla märkt har vi gått över till ett tävlingsadministrationssystem som heter Profixio. När allt fungerar som det ska kommer det att bli ett lyft och stor tidsbesparing för alla inblandade. Just nu i början har det varit några barnsjukdomar men det jobbas hårt med det - tack för ditt tålamod.

 

På landslagssidan har vi nya motiverade förbundscoachteam som laddar för sina första matcher. Samtidigt letar vi nu efter en ny sportchef som får en fantastisk möjlighet att påverka Svensk Basket till det bättre - tipsa gärna folk att söka!

 

Till sist - den 14 november spelar vårt damlandslag den första EM-kvalmatchen mot Lettland. Det är lite av en ny era som påbörjas nu och det ska bli väldigt spännande att se. Den 25 november vet ni vad som händer - vi syns i förhoppningsvis fullsatt Avicii Arena och firar gemensamt att vi är så många och så bra!