× Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
  Hem / UTBILDNING / Våra utbildningar

Våra utbildningar

Utbildning i SBBF:s ordinarie utbildningsutbud (tränare, domare, förbundsfunktionär och matchstatistik) administreras centralt från förbundskansliet. SBBF har som ambition att genom effektivisering och kvalitetssäkring öka tillgängligheten av utbildning i hela landet.

Ny utbildningsmodell

Den nya utbildningsmodellen innebär en separation mellan tränare och domare redan från den första utbildningsnivån. Den bygger också på en fördjupning på området utvecklingstränare där den tidigare utbildningsmodellen har byggt på en stegring i sportslig nivå och ålder kopplat till utbildningsstegen, medan den nya modellen möjliggör fördjupningsutbildning oavsett vilken åldersgrupp och nivå du verkar på.

De gamla utbildningsnivåerna kommer att gälla även fortsättningsvis så om du har gått en utbildning tidigare så har den fortfarande samma behörighetsnivå. Ett förtydligande kopplat till gamla och nya utbildningar samt behörighetsnivåer kommer inom kort och implementeras inför säsongen 2022-2023.

Fördjupad information och bakgrund till Utbildning 2.0 hittar du här.

SB - Utbildningsmodell 16x9 (1).png

Tränare

Introduktion utvecklingstränare

Introduktion Utvecklingstränare är en delvis digital utbildning som utgör den första nivån i utbildningsmodellen för tränare. Utbildningen riktar sig till dig som är ny som coach eller är intresserad av att bli coach och vill få en kunskapsgrund att stå på i din nya roll.

Grund utvecklingstränare

Grund Utvecklingstränare är en delvis digital utbildning som utgör den andra nivån i utbildningsmodellen för tränare. Utbildningen omfattar tre träffar med självstudier och inlämningsuppgifter mellan träffarna.

Fortsättning utvecklingstränare

Fortsättning Utvecklingstränare är en delvis digital utbildning som utgör den tredje nivån i utbildningsmodellen för tränare. Utbildningen omfattar fyra träffar med självstudier och inlämningsuppgifter mellan träffarna.

Elittränarutbildning/ fördjupning utvecklingstränare

Dessa utbildningar körs nu på PILOT och löper över drygt två år och innehåller fyra terminer högskolestudier i 25% studietakt.

Elittränarutbildningen riktar sig till dig som verkar, eller avser att verka i, högpresterande miljöer på seniornivå.

Fördjupning Utvecklingstränare riktar sig till dig som verkar, eller avser att verka, i utvecklingsmiljöer på ungdomsnivå.

Domare

Matchledare A

Matchledare A är en delvis digital utbildning som utgör den första nivån i utbildningsmodellen för domare. Utbildningen riktar sig till dig som är ny som domare eller är intresserad av att börja döma. Utbildningen omfattar en träff som föregås av självstudier. Rekommenderade åldern för att genomgå utbildningen är 13 år.

Matchledare B

Matchledare B är en delvis digital utbildning som utgör den andra nivån i utbildningsmodellen för domare. Utbildningen riktar sig till dig som har viss erfarenhet som domare och är intresserad av att utbilda dig vidare. Utbildningen omfattar en träff som föregås av självstudier. Rekommenderade åldern för att genomgå utbildningen är 14 år.

Matchledare A/B

Matchledare A/B är en delvis digital utbildning som kombinerar den första och andra nivån i Svenska Basketbollförbundets utbildningsmodell för domare. Utbildningen omfattar en träff som föregås av självstudier. Rekommenderade åldern för att genomgå utbildningen är 14 år.

Nivå 1 domare

Nivå 1 domare är den tredje nivån av domarutbildning och den första renodlade utbildningen för spel 5 mot 5. Utbildningen omfattar en träff som föregås av självstudier. Åldersgräns 16 år.

Nivå 2 domare

Nivå 2 domare är den fjärde nivån i vår utbildningsmodell för domare och motsvarar den tidigare Steg 2 Domare. Utbildningen innehåller digitala moment, som genomförs individuellt och självständigt, samt fysiska träffar med reflektion, diskussion och praktik under handledning. Åldersgräns 18 år.

Steg 3 och steg 4 domare

Ett arbete har påbörjats med en modifiering av Steg 3 domare och Steg 4 domare med mål att ha genomfört digitalisering av utbildningsinnehåll och uppdaterade kursplaner. Nuvarande kursinnehåll för Steg 3 och 4 domare hittar du här.

FIBA

Det finns även en internationell nivå av domarutbildning via FIBA. Uttagning av kandidater för FIBA-domarutbildning sker av Domarkommitté, av domare som dömer förbundets högsta serie.

Funktionär

Funktionärsutbildning finns i olika varianter för att möta behovet på olika nivåer.

Distriktsfunktionär

Distriktsfunktionärer utbildas och verkar lokalt inom respektive förening eller BDF. Det finns lokala variationer gällande krav och utbildning. För aktuell information, kontakta ditt BDF.

Förbundsfunktionär

Förbundsfunktionärsutbildning är en högre utbildning och nödvändig för att vara funktionär inom förbundsserierna - Svenska Basketligan, Superettan, Basketettan samt USM/RM.

Kraven som gäller är:

SBL Dam+ Herr (4 st funktionärer/match)

Superettan Herr (4 st funktionärer/match)

Basketettan Herr och Dam (4 st funktionärer/match)

USM U15 och U16 (1 st funktionärer/match)

USM U17, U19 och U21 (3 st funktionärer/match)

Matchstatistik

Detta är en utbildning för att föra matchstatistik i programmet FIBA Livestats och som ligger till grund för statistikförarlicens. Licensen är ett krav för att föra officiell matchstatistik i de av förbundet administrerade serier där det används. Utbildningen är helt digital och innehåller digitala examinationer.

Helt digitala utbildningar

 • DSS – Digital scoresheet
 • SUPerclinic – filmat material
 • Fortbildning Förbundsfunktionär
 • Fortbildning Matchstatistik
 • Fysträning före puberteten
 • Fysträning under puberteten
 • Introduktion föreningsledare
 • Introduktionsutbildning i antidiskriminering och normkritik
 • Repetitionsutbildning för domare
 • Sekretariatsutbildning (för ungdomsmatcher)
 • Streetbasket challenge
 • Svensk Baskets ramverk för spelarutveckling
 • Trygg basket
 • Tränarutbildning rullstolsbasket
 • Värderad riktning
 • Webinarier (se inspelade webinarier)
 • 3x3 domare

Anmäl dig till en utbildning

basketutbildning.se kan du läsa mer om alla utbildningar som Svenska Basketbollförbundet arrangerar och det är också där du anmäla dig till en utbildning. Läs mer om Utbildningsplattformen basketutbildning.se.