Skip to content
 

Idrottsklivet

del av En sportslig chans

Aleyna och Linh – ungdomsledare och förebilder

Västra Hisingen Basket har en värdegrundsslogan som genomsyrar allt arbete, “VI”. Det står för gemenskap, inkludering, ansvar – ett gemensamt ansvar, det står för möjligheter, mod – att våga, det står för kamratskap, trygghet och för familj. Linh Al-Samarrae och Aleyna Agören är ungdomsledare i Västra Hisingen Basket men också en del av föreningens ryggrad. 

Aleyna och Linh är Västra Hisingen Baskets ambassadörer när det kommer till att leva och sprida föreningens värdegrund. De är förebilder som speglar visionen och det vardagliga arbetet. Deras engagemang och driv som leds av deras glädje och passion skapar en trygghet för föreningens ungdomar, men även för föreningen. De är två ledare som drar åt samma håll, men som också låter deras personligheter skina igenom.

 

Linh – en förebild både på och av planen

Linh studerar på universitetet och är ledare för Västra Hisingens DU15/16 lag samt föreningens division 3 damer där hon även spelar. Hon är en av Västra Hisingens äldre kvinnliga ledare. Hon har enligt föreningens verksamhetsansvarige Araz Perwizie en avgörande roll då hon och coachkollegan Dalya ansvarar för föreningens äldre ungdomslag på tjejsidan.
– Linh är en förebild både på och utanför plan där hon med ett pedagogiskt lugn vägleder våra unga tjejer framåt i livet. Hon ställer alltid upp, om det nu är tjejerna, föreningen eller vänner som kallar. Hon skapar en trygghet och tillit som bidragit till en miljö som tillåter våra ungdomar att våga.

 

Aleyna – Västra Hisingens klippa

Aleyna går i nian, spelar i Västra Hisingens DU16 men är även ledare i klubben.
– Dessutom hjälper hon till med inventering av material, leder skolverksamhet och sprider en energi och glädje som man inte kan undvika att smittas av. Aleyna är vår klippa, trots sin unga ålder så hade föreningen inte varit densamma utan henne, säger Araz.

Aleyna ansvar för föreningens skolaktiviteter där fokuset för föreningen är att skapa möjligheter till aktivering för unga i samarbete med skolorna i närområdet.  Hon leder fritidsaktiviteter under skoldagarna, men även lovaktiviteter när skolorna är stängda.
– Aleyna spelar en avgörande roll i vårt arbete och i vårt område då hon som ung kvinnlig ledare banar väg och visar att möjligheter finns, hon är en inspiration, fortsätter Araz.

 

Viktigt att aktivera tjejer

Västra Hisingen Basket har ett uttalat mål att stärka, bygga och utveckla samarbetet med skolorna i närområdet samt att aktivera så många unga som möjligt i området.
– Det är viktigt att vi kan aktivera fler tjejer och hitta fler kvinnliga ledare, både Linh och Aleyna har varit drivande faktorer i det arbetet som ingår i En sportslig chans, avslutar Araz.

 

Aleyna Agören 16 år och Linh Al-Samarrae 22 år är ungdomsledare och förebilder i Västra Hisingen Basket.

"Det ger mig glädje och trygghet", säger Aleyna.

Basketlotsarna – från tanke till framgång

 

Tilda Simic från Fryshuset Basket har under det senaste året varit del av Eldsjäl 2.0, ett utbildningsprogram för unga ledare mellan 18 och 25 år framtaget av Riksidrottsförbundet och Folkspel. Syftet med utbildningen är att ge unga ledare en möjlighet att stärka och utveckla det egna ledarskapet, bygga nätverk med andra unga ledare och att få testa och förverkliga sina idéer och med stöd från En sportslig chans har Tilda startat Basketlotsarna.

När Tilda Simic var liten testade hon på flera olika idrotter. Men det var basketen som fångade hennes hjärta och som har varit hennes sport sedan hon började spela i Fryshuset när hon var 9 år. Och hon har varit klubben trogen hela vägen till upp till damlaget. Redan när Tilda var 14 år började hon, vid sidan av spelarkarriären, att coacha lag i Fryshuset och efter studenten blev hon anställd i föreningen och jobbar nu heltid med basket.
– Genom Eldsjäl 2.0 har jag träffat personer från andra idrotter och förbund vilket varit jättekul och lärorikt. Jag har lärt mig mycket om idrottsrörelsen i stort och det har även öppnat upp dörrar och kontakter med förbundet vilket betytt jättemycket, säger Tilda.

Nyckeln är att sänka trösklarna

Tilda är projektledare och områdesansvarig för Fryshusets framtidsområden, vilket innebär ansvar för all verksamhet samt alla ledare i dessa områden. Via Eldsjäl 2.0 och med stöd från En Sportslig Chans har Tilda startat projektet Basketlotsarna som innebär att hämta barn på fritids och gå med dem till basketträningen. Hon är den som har initierat och drivit skolkontakten.
– Genom att hämta barnen och följa dem till träningen minskas trösklarna för att komma in i vår verksamhet. Det började med att vi hade svårt att få igång våra tjejlag i Hagsätra och vi började då spåna på hur vi ska få dit spelare, för vi vägrade lägga ner och ge upp. Så då bestämde vi oss för att testa att ta dit två nya grymma ledare som introducerade sig på fritids och som sedan hämtade barnen där och gick med dem till träningen. På två-tre veckor fick vi en fullstor grupp som sedan utvecklades till två grupper till, berättar Tilda.

Alla ska få samma chans

Tilda poängterar att det är viktigt att alla ska få samma chans att spela basket.
– En annan anledning till att vi startade Basketlotsarna är för att vi har jättelång kö för att börja spela basket i Fryshuset. Många har föräldrar som har koll på vad det finns för verksamheter och ställer sina barn i kö till gymnastik, fotboll och basket, men det finns också jättemånga barn som inte har föräldrar som har den möjligheten och det kan ju finnas många olika anledningar till att det ser ut så. Vi vill då hjälpa barnen att ta sig till träningen. Att göra steget enklare. Det ska inte krävas att ha jätteengagerade föräldrar för att barnen ska ha förutsättningarna att börja spela basket eller kunna utöva sport. Därför har Basketlotsarna även helt andra platser än de som står i kön. Det är viktigt för vår värdegrund att vi finns där vi behövs som mest.

Lokala ledare blir förebilder

I Basketlotsarna har Fryshuset satsats på att ha unga ledare som själva är från området.
– Vi tror att det är jätteviktigt med lokala förmågor och att ha spelare från damlaget och våra äldre ungdomslag som coachar. De är superbra förebilder som kommer från samma område som barnen och kan visa på sin basketresa inom Fryshuset. Sen har vi också fantastiska föräldrar som coachar några lag. Vi har även fritidspersonal som går med vissa grupper, berättar hon.

För egen del menar Tilda att det bästa med Basketlotsarna är att ha fått följa hela resan och de fantastiska ledarna och se hur kul de tycker att det är. Men även att få se barnen på miniligan där de får testa på att spela matcher och se dem komma in i Fryshusets vanliga verksamhet.
– Att få se hur barnen växer genom det här projektet och hur viktigt det är att få idrotta och spela basket.

Anpassad skolsamverkan utifrån skola och område

Förutom satsningen i Hagsätraskolan via Basketlotsarna har Fryshuset även skolsamverkan i många andra skolor och skolverksamheten ser olika ut på olika skolor. I Östberga har exempelvis Fryshuset aktivitet på skolan tre gånger i veckan genom lunchbasket och fritidsbasket.
– Att använda våra kontakter i skolan och komma och möta barnen där har vi sett som en nyckel för att nå ut till barn i våra framtidsområden, säger Tilda.

Ett tydligt resultat på att konceptet Basketlotsarna är en framgångsfaktor är att det nu är många fler spelare i lagen. Innan projektet drog igång var det två-tre spelare på träningarna. Men det har även varit en del utmaningar på vägen.
– Att få tag på skolorna och att få komma in där har varit en utmaning och rätt tidskrävande. När jag väl har fått en bra kontakt så är det enkelt att samarbeta, men det kan vara svårt att få svar från dem. Det gäller att hitta rätt person. Det kan vara bra att vara lite tjatig. Men det är också skillnad från skola till skola. En annan utmaning är att hitta ledare, berättar Tilda.

Tilda berättar att starta lag på det här sättet tar mycket mer tid, men det ger samtidigt mycket energi när det väl är igång. Men det kräver mer resurser, fler personer behöver vara del av det för att få det att lyckas.

Basket kan göra skillnad på riktigt

På frågan varför Tilda brinner för det här svarar hon.
– Dels brinner jag för basket, men jag har också sett vad basket kan göra för barn och unga och vilken stor betydelse den har för många. Att få vara del av det och att få göra vardagen så mycket bättre för unga. Jag brinner för våra framtidsområden och jag tror att ska vi nå de unga på bästa sätt så är det via idrotten och basketen. Vi har jättebra resurser och förmågor inom basketen som når ut bra till de unga.

Nycklarna för att lyckas i framtidsområden menar Tilda är kontinuitet.
– Vi har inte råd att starta upp små projekt och sedan lägga ner dem. Då tappar vi förtroendet. Vi behöver ha kontinuitet och verksamhet hela tiden. Vi behöver även ha bra ledare och lyssna in vad de unga önskar och vad de vill ha för typ av verksamhet. Dessutom måste det vara bra kvalitet på träningarna. Vi kan inte bara ha öppna träningar med 30 personer och lite kaos, utan vi behöver se till att det är en kontinuerlig verksamhet för barnen gillar att tävla och gillar att ha det organiserat och med struktur.

Många är imponerade av oss inom basketen

Det bästa med att ha varit del av Eldsjäl 2.0 menar Tilda har varit alla bra diskussioner och att ha fått en bättre inblick i idrottssverige samt att ha träffat folk med olika erfarenheter. Men också att ha fått dela med sig av vad basketen gör.
– Vi gör väldigt mycket bra saker och det är många som har var väldigt imponerade av det jobb som görs inom svensk basket. Det var också väldigt inspirerande att vara med på Eldsjälsgalan och få lyssna på alla otroliga eldsjälar, avslutar Tilda.

 

Tilda Simic från Fryshuset Basket driver Basketlotsarna för att fler barn ska kunna spela basket.

"Vi vill minska trösklarna att börja spela basket"

EN SPORTSLIG CHANS

Senaste nytt

Nyhetsbild

Aleyna och Linh - ungdomsledare och förebilder

Västra Hisingen Basket vill utveckla skolsamverkan och aktivera unga i området. Linh Al-Samarrae och Aleyna Agören är ungdomsledare i föreningen, men också del av föreningens ryggrad. 

Nyhetsbild

Araz - med ett basketengagemang utöver det vanliga

Araz Perwizie är en stark kraft inom Västra Hisingen Basket, men även inom Svensk Basket inom ramen för En sportslig chans. 

Nyhetsbild

Basketlotsarna - en framgångsfaktor

Tilda Simic från Fryshuset Basket har under det senaste året varit del av Eldsjäl 2.0, ett utbildningsprogram för unga ledare mellan 18 och 25 år. Där har hon jobbat med projektet Basketlotsarna för att få fler barn att spela basket i våra framtidsområden. Nu kan du söka till nästa omgång av Eldsjäl 2.0.

Nyhetsbild

Basket är stort enligt ny undersökning

Enligt en ny undersökning har hela 80 procent av ungdomarna i socioekonomiskt utsatta områden – eller framtidsområden som vi kallar dem - spelat basket spontant i närområdet. Undersökningen visar även att basket är den idrott - näst efter fotboll - som flest barn och ungdomar i dessa områden vill börja spela. Men det finns hinder som behöver rivas.

Vi använder data i form av cookies (kakor) för att analysera trafik på vår webbplats. Genom att dela informationen om användningen till våra analyspartners kan vi förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer och anpassa dina val på vår sida om datahantering och cookies.

läs mer om cookies

Förklaring nödvändiga cookies

Förklaring statistikcookies