Basketlotsarna – en framgångsfaktor
Nyhetsartikel
Publicerad 2024-05-06
Tilda Simic från Fryshuset Basket har under det senaste året varit del av Eldsjäl 2.0, ett utbildningsprogram för unga ledare mellan 18 och 25 år framtaget av Riksidrottsförbundet och Folkspel. Syftet med utbildningen är att ge unga ledare en möjlighet att stärka och utveckla det egna ledarskapet, bygga nätverk med andra unga ledare och att få testa och förverkliga sina idéer. Nu har du chansen att söka för att vara med i nästa Eldsjäl 2.0.
Eldsjäl 2.0 har öppnat upp dörrar
När Tilda Simic var liten testade hon på flera olika idrotter. Men det var basketen som fångade hennes hjärta och som har varit hennes sport sedan hon började spela i Fryshuset när hon var 9 år. Och hon har varit klubben trogen hela vägen till upp till damlaget. Redan när Tilda var 14 år började hon, vid sidan av spelarkarriären, att coacha lag i Fryshuset och efter studenten blev hon anställd i föreningen och jobbar nu heltid med basket.
– Genom Eldsjäl 2.0 har jag träffat personer från andra idrotter och förbund vilket varit jättekul och lärorikt. Jag har lärt mig mycket om idrottsrörelsen i stort och det har även öppnat upp dörrar och kontakter med förbundet vilket betytt jättemycket, säger Tilda.
Nyckeln är att sänka trösklarna
Tilda är projektledare och områdesansvarig för Fryshusets framtidsområden, vilket innebär ansvar för all verksamhet samt alla ledare i dessa områden. Via Eldsjäl 2.0 och med stöd från En Sportslig Chans har Tilda startat projektet Basketlotsarna som innebär att hämta barn på fritids och gå med dem till basketträningen. Hon är den som har initierat och drivit skolkontakten.
– Genom att hämta barnen och följa dem till träningen minskas trösklarna för att komma in i vår verksamhet. Det började med att vi hade svårt att få igång våra tjejlag i Hagsätra och vi började då spåna på hur vi ska få dit spelare, för vi vägrade lägga ner och ge upp. Så då bestämde vi oss för att testa att ta dit två nya grymma ledare som introducerade sig på fritids och som sedan hämtade barnen där och gick med dem till träningen. På två-tre veckor fick vi en fullstor grupp som sedan utvecklades till två grupper till, berättar Tilda.
Alla ska få samma chans
Tilda poängterar att det är viktigt att alla ska få samma chans att spela basket.
– En annan anledning till att vi startade Basketlotsarna är för att vi har jättelång kö för att börja spela basket i Fryshuset. Många har föräldrar som har koll på vad det finns för verksamheter och ställer sina barn i kö till gymnastik, fotboll och basket, men det finns också jättemånga barn som inte har föräldrar som har den möjligheten och det kan ju finnas många olika anledningar till att det ser ut så. Vi vill då hjälpa barnen att ta sig till träningen. Att göra steget enklare. Det ska inte krävas att ha jätteengagerade föräldrar för att barnen ska ha förutsättningarna att börja spela basket eller kunna utöva sport. Därför har Basketlotsarna även helt andra platser än de som står i kön. Det är viktigt för vår värdegrund att vi finns där vi behövs som mest.
Lokala ledare blir förebilder
I Basketlotsarna har Fryshuset satsats på att ha unga ledare som själva är från området.
– Vi tror att det är jätteviktigt med lokala förmågor och att ha spelare från damlaget och våra äldre ungdomslag som coachar. De är superbra förebilder som kommer från samma område som barnen och kan visa på sin basketresa inom Fryshuset. Sen har vi också fantastiska föräldrar som coachar några lag. Vi har även fritidspersonal som går med vissa grupper, berättar hon.
För egen del menar Tilda att det bästa med Basketlotsarna är att ha fått följa hela resan och de fantastiska ledarna och se hur kul de tycker att det är. Men även att få se barnen på miniligan där de får testa på att spela matcher och se dem komma in i Fryshusets vanliga verksamhet.
– Att få se hur barnen växer genom det här projektet och hur viktigt det är att få idrotta och spela basket.
Anpassad skolsamverkan utifrån skola och område
Förutom satsningen i Hagsätraskolan via Basketlotsarna har Fryshuset även skolsamverkan i många andra skolor och skolverksamheten ser olika ut på olika skolor. I Östberga har exempelvis Fryshuset aktivitet på skolan tre gånger i veckan genom lunchbasket och fritidsbasket.
– Att använda våra kontakter i skolan och komma och möta barnen där har vi sett som en nyckel för att nå ut till barn i våra framtidsområden, säger Tilda.
Ett tydligt resultat på att konceptet Basketlotsarna är en framgångsfaktor är att det nu är många fler spelare i lagen. Innan projektet drog igång var det två-tre spelare på träningarna. Men det har även varit en del utmaningar på vägen.
– Att få tag på skolorna och att få komma in där har varit en utmaning och rätt tidskrävande. När jag väl har fått en bra kontakt så är det enkelt att samarbeta, men det kan vara svårt att få svar från dem. Det gäller att hitta rätt person. Det kan vara bra att vara lite tjatig. Men det är också skillnad från skola till skola. En annan utmaning är att hitta ledare, berättar Tilda.
Tilda berättar att starta lag på det här sättet tar mycket mer tid, men det ger samtidigt mycket energi när det väl är igång. Men det kräver mer resurser, fler personer behöver vara del av det för att få det att lyckas.
Basket kan göra skillnad på riktigt
På frågan varför Tilda brinner för det här svarar hon.
– Dels brinner jag för basket, men jag har också sett vad basket kan göra för barn och unga och vilken stor betydelse den har för många. Att få vara del av det och att få göra vardagen så mycket bättre för unga. Jag brinner för våra framtidsområden och jag tror att ska vi nå de unga på bästa sätt så är det via idrotten och basketen. Vi har jättebra resurser och förmågor inom basketen som når ut bra till de unga.
Nycklarna för att lyckas i framtidsområden menar Tilda är kontinuitet.
– Vi har inte råd att starta upp små projekt och sedan lägga ner dem. Då tappar vi förtroendet. Vi behöver ha kontinuitet och verksamhet hela tiden. Vi behöver även ha bra ledare och lyssna in vad de unga önskar och vad de vill ha för typ av verksamhet. Dessutom måste det vara bra kvalitet på träningarna. Vi kan inte bara ha öppna träningar med 30 personer och lite kaos, utan vi behöver se till att det är en kontinuerlig verksamhet för barnen gillar att tävla och gillar att ha det organiserat och med struktur.
Många är imponerade av oss inom basketen
Det bästa med att ha varit del av Eldsjäl 2.0 menar Tilda har varit alla bra diskussioner och att ha fått en bättre inblick i idrottssverige samt att ha träffat folk med olika erfarenheter. Men också att ha fått dela med sig av vad basketen gör.
– Vi gör väldigt mycket bra saker och det är många som har var väldigt imponerade av det jobb som görs inom svensk basket. Det var också väldigt inspirerande att vara med på Eldsjälsgalan och få lyssna på alla otroliga eldsjälar, avslutar Tilda.
Nu kan DU söka till Eldsjäl 2.0
Är du mellan 18 och 25 år och med ett stort engagemang i föreningslivet? Sök då till Eldsjäl 2.0 redan idag. Ansökan skickar du till Sara Dutina, sara.dutina@basket.se, senast den 25 maj och den ska innehålla namn, ålder, förening samt en motivering till varför du vill gå och även gärna en kortfattad beskrivning kring en projektidé att jobba med inom programmet, om du har en sådan vill säga. Det är inte obligatoriskt att redan ha en projektidé utan den kan även utarbetas i samarbete med oss på förbundet. Du ska också lämna minst en referens som vi kan kontakta i antagningsprocessen. Här kan du läsa mer om Eldsjäl 2.0.
Tildas tips till dig som funderar på att söka till Eldsjäl 2.0
Våga köra eller tipsa om det är någon som du tror skulle vara perfekt för Eldsjäl 2.0. Ta chansen att söka om du har en projektidé eller vill utveckla dig. Du kommer ha ett superår framför dig.
Mer från Svensk Basket
Senaste nyheterna
Digitala träffar för 65+ - En möjlighet för er förening att växa
Svensk Basket arbetar ständigt för att stärka och utveckla sin medlemsbas, och ett av våra viktigaste mål är tillväxt – att VÄXA. Med över två miljoner människor i Sverige som är 65 år eller äldre, finns en stor möjlighet att skapa generationsöverskridande gemenskap och engagemang i er förening. Att inkludera äldre i er verksamhet kan bidra till en ännu starkare sammanhållning och långsiktigt stärkt medlemsantal.
Damlandslagets EM-kvaltrupp uttagen
I mitten av november kan damlandslaget ta ett stort kliv mot EM 2025. Här är de 15 spelare som kallats till EM-kvalfönstret i november, inför matcherna mot Estland och Storbritannien.
Sverige tar ledande roll i kampen mot matchfixning och trakasserier inom basketen
I förra veckan deltog Olle Lundén, tävlingsansvarig SBBF, på SPOC-mötet (Single Point Of Contact) för FIBA i Bratislava. Mötet, som äger rum årligen, samlar representanter från internationella basketförbund för att diskutera avgörande frågor kring matchfixning, hot och trakasserier inom sporten.
Vi vill ge fler barn och unga en meningsfull fritid och goda förutsättningar för en positiv basket- och livsresa.
Svenska Basketbollförbundet deltog under Frihamnsdagarna 2024 i Göteborg. Där höll vi i ett seminarium om vårt sociala hållbarhetsarbete som går under namnet En sportslig chans.