Skip to content

Knapp vinst i EM-kvalets inledning

Nyhetsartikel

Publicerad 2023-11-09

Vägen mot EM 2025 inleddes idag mot Storbritannien i Manchester.  Om det handlade om nervositet eller något annat i inledningen vet vi inte, men en del enkla missade skott och tappade bollar tidigt gav motståndarna en liten ledning.

Någonstans i mitten av första perioden började vi få ihop det i försvar och kunde knapra oss tillbaks i matchen. En av höjdpunkterna var en explosiv steal av Klara Lundquist i periodens sista minut som ledde till en enkel layup, och med endast två sekunder kvar följde hon upp med 1 av 2 straffkast för att jämna ställningen till 18-18.

Holly Winterburn från Storbritannien var ledande i första perioden med stabila 5 poäng och 3 assist. Sverige svarade genom Lovisa Hjern och Klara Lundquist, båda med 5 poäng vardera.

I andra periodens inledning hade båda lagen lite svårt att hitta rätt i försvarsspelet. Ledningen bytte i princip lag efter varje anfall, och matchen är jämn och spännande. Efter några minuter började försvarsspelet vakna till liv igen, och vi tvingade fram en del svåra avslut. Den andra perioden präglades till slut av bra försvarsspel som gav båda lagen huvudvärk i anfall.

Bollarna ville inte riktigt trilla i mot slutet av perioden, trots fint passningsspel och öppna skottlägen. Ledning med knappa 31-35 i halvtid.

I den tredje perioden ledde Elin Gustavsson Sverige offensivt (så långt 9 poäng och 4 returer). Storbritanniens skytte höll dem kvar i matchen, men vi kunde ändå hålla en knapp ledning.

Spelet svängde, enkla misstag offensivt växlades med med fina prestationer i försvaret. Klara Lundquist fortsatte att visa sin klass genom att sätta press i försvar och förvalta lägena till enkla avslut, medan Storbritannien höll jämna steg genom sitt skarpa skytte och Sveriges något stressade anfall. Inför den avgörande perioden hade vi återigen en knapp ledning, 48-50.

Locket för korgen låg kvar i början av fjärde, men Sverige höll sin ledning, mycket tack vare stark returtagning och ett stabilt försvar. Finns en viss utvecklingspotential från straffkastlinjen, som vi ändå frekvent lyckas ta oss till. Storbritanniens spelare Fagbenle och Winterburn fortsatte att imponera offensivt. Ledningen är fortfarande ändå just det, en ledning. 4 poäng upp när matchklockan började rinna in i slutminutrar.

Matchen var spännande in i det sista, och trots stundtals fin bollrörelse i anfall så tvekas det något i skottögonblicket. Samtidigt uppmuntrade en entusiastisk hemmapublik Storbritannien och gav dem energi.

Klara Lundquist satte äntligen 2 av 2 straffkast med bara 12,6 sekunder kvar som ökade ledningen till 5 poäng. Storbritannien följde upp med en timeout, och Holly Winterburn får i en tuff trepoängare med 9,2 sekunder kvar, vilket gjorde matchen helt öppen igen.

Uppflyttad inkast till offensiv planhalva och Storbritannien lyckas till slut sno åt sig bollen, men något för sent och vinsten är säkrad.

En knapp sådan, men en vinst – är en vinst. Och oavsett med hur liten marginal vi vinner, så om vi vinner samtliga matcher, så är vi vidare till EM 2025.

Nu är det återhämtning som gäller och ladda inför matchen mot Danmark i Norrköping på söndag. Danmark som ikväll vann övertygande mot Estland.

Ordförande har ordet

Susanne Jidesten reflekterar över aktuella händelser inom Svensk Basket med Förbundsmöte, USM Final Four, nya regeringspengar till idrotten, Svenska Mästare och mycket mer. Trevlig läsning!

Nyhetsbild

Kallade trupper till U16- & U18-landslagens juniläger

Om en månad drar landslagssommaren igång på riktigt med träningsläger för alla ungdomslandslag i Södertälje. Här hittar du de kallade trupperna för U16- och U18-landslagen till lägret 14-20 juni.