Skip to content
 

Ordförande har ordet

Nyhetsartikel

Publicerad 2023-03-16

Nu är det tid att göra din röst hörd!

22 april är det extra Förbundsmöte. Då ska det beslutas om Förbundsstyrelsens förslag till förändrad röstlängd och din röst som engagerad inom Svensk Basket är viktig. Så gör din röst hörd. Förbundsstyrelsens förslag syftar till att öka demokratin i Svensk Basket.

Nu kan du som är en del av Svensk Basket ta del av de fullständiga rapporterna från den demokratiutredning som beslutades på Förbundsmötet 2020 och som har pågått i drygt två år.

I stort handlar utredningen om hur vi kan öka engagemanget och delaktigheten för de övergripande frågorna inom Svensk Basket. Och att vi generellt vill stärka våra demokratifrågor genom att utreda rösträttsfördelning, ha mötesplatser fysiskt och digitalt, ha tydliga ärendecykler och att göra fler involverade i ”sina frågor”.

Vid Förbundsmötet 2022 togs flera beslut som ett resultat av den första delen av demokratiutredningen med det gemensamma temat ökad transparens och ökad delaktighet i beslut som rör föreningsaktiva.

På mötet 2022 beslutades om att de som har rösträtt på Förbundsmötet från och med 2024 väljer ordförande till Tävlingsnämnden – en central roll under hela säsongen. Tävlingsnämnden hanterar ett stort antal frågor kopplade till våra förbundsserier och USM. Vidare beslutades om att införa en lekmannarevisor till Förbundsstyrelsen för att kunna återkoppla till medlemmarna i Svensk Basket hur styrelsens arbete har bedrivs. Avslutningsvis beslutades också om att samtliga medlemmar i förbundets disciplinnämnd utses på Förbundsmötet. Sammanfattningsvis ges större möjlighet till inflytande för hela Svensk Basket för de som har rösträtt på Förbundsmötet.

Utöver dessa beslut har vi under det senaste året ändrat hur vi möts – vi har anordnat ordförandeträffar för rösträttsberättigade på såväl förbundsnivå som distriktsnivå. Vi har också haft betydligt fler träffar mellan företrädare för SBBF och distrikt. Vidare gemensamma digital träffar kring aktuella frågor.

 

Extra Förbundsmöte 22 april

Den 22 april har förbundet kallat till extra Förbundsmöte för att hantera den återstående delen i utredningen – rösträttsfrågan. I nuvarande ordning har våra 10 distrikt samt föreningar med lag i SBL Dam, SBL Rullstol och SBL Herr rösträtt på Förbundsmötet. En ordning som varit sedan många år tillbaka.

Under hösten har därför jag tillsammans med Lars Nordmalm, som utsetts till utredare, besökt samtliga distrikt. De flesta fysiskt men några digitalt för att dels prata om hur vi mår inom Svensk Basket och dels kring vem som ska ha rösträtt på våra Förbundsmöten – vilka ska bestämma i Svensk Basket? Vi har träffat representanter från cirka 100 av våra drygt 300 föreningar. Fantastiskt intressanta samtal och diskussioner. Stort tack igen till dig som tog dig tid att delta!

 

Hur påverkar detta mig och min förening?

När vi sammanfattar samtalen så är det tydligt att våra föreningar tycker att det är läge att ändra den ordning vi har nu. Att det är mest rätt att samtliga föreningar inom Svensk Basket har rösträtt på Förbundsmötet – det vill säga att alla ska kunna göra sin röst hörd. En rad farhågor har också framkommit. ”Tänk om ingen förening kan komma till Förbundsmötet” ”Kommer vi ha tid?” ”Måste vi resa till Stockholm för att kunna vara med” ”Hur ska jag få veta vad som händer i Svensk Basket för att kunna ta beslut?” Det är förståeligt att en ändring väcker frågor, men om man börjar med själva ansatsen – att föreningarna, som ju faktiskt är de som utgör vårt förbund, är de som ska ha det direkta inflytandet – så förstår man huvudsaken.

På basket.se kan du läsa mer om vad utredningen har kommit fram till, hur andra specialidrottsförbund gör, vilka som föreslås ska ha rösträtt och hur vi säkerställer att så många som möjligt ska ha möjlighet att delta på Förbundsmötet som sker vartannat år. 

 

Vilka ska ha rösträtt?

Det extra Förbundsmötet ska hantera en enda fråga – vilka ska har rösträtt på Förbundsmötet? De som ska besluta om detsamma är de som har rösträtt nu – det vill säga våra distrikt och föreningar som har lag i SBL.

Du som är engagerad i Svensk Basket – sätt dig in i frågan. Ta en timme att läsa igenom underlagen. De närmaste veckorna är det årsmöten i våra distrikt – då kommer denna fråga komma upp. Vill du se en förändring i linje med förslaget, då behöver du gå på ditt distrikts årsmöte och rösta för den förändringen. Och du som är del av föreningarna i SBL – samma där. Var med och påverka hur vi ska ha det i Svensk Basket framöver.

Materialet på hemsidan kommer inom kort att kompletteras med Förbundsstyrelsens proposition samt föredragningslista för mötet. Förbundsstyrelsens ursprungliga proposition skickades ut till röstberättigade (BDF samt föreningar med lag i SBL) för remissförfarande. BDF inkom med en skrivelse med ett antal frågor rörande demokratiutredningens arbetsprocess, bland annat vilka föreningar som involverats i samtal och rörande fullmaktsmöjligheter i det tänkta röstförfarandet. Förbundsstyrelsen kommer att se över formuleringarna rörande fullmakter, stämma av dessa med RF och därefter publicera propositionen, BDF:ens skrivelse samt en kommentar till den senare.

 

Publiksuccé vid landskamperna

Landskamperna på hemmaplan i februari för både damerna och herrarna blev publikmässigt en succé. Resultatmässigt hade vi givetvis högre förhoppningar, men i övrigt gav våra landslag oss fantastiska basketupplevelser. Vi pulveriserade det tidigare publikrekordet när damerna mötte Lettland i Avicii Arena. Över 9400 i publiken, fantastisk stämning och tusentals unga basketspelare som fick se och träffa sina idoler på plats. I Malmö bjöd herrarna på en gastkramande match mot Estland och publiken visade på ett fantastiskt stöd och engagemang. Ett mått av flera på att intresset och engagemanget för Svensk Basket är stort.

 

Stöd för Ukraina

Svenska Basketbollförbundet har som jag tidigare berättat om ett nära samarbete med övriga nordiska basketbollförbund. Vi träffas vanligtvis en till två gånger om året för utbyte mellan generalsekreterare, ordförande och landslagsansvariga. Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina och stundande General Assembly för FIBA Europe och senare i höst FIBA Världen har det blivit ett större antal möten det senaste året.

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina har de nordiska länderna tillsammans med Estland, Lettland, Litauen och Polen vid två tillfällen via skrivelse till och dialog med FIBA uttryckt vårt stöd till Ukraina och vikten av att Ryssland och Belarus fortsatt inte ska tillåtas delta i FIBA:s verksamhet. I nuläget tillåts varken aktiva eller officials medan styrelsemedlemmar, utskottsledamöter och tjänstemän fortsatt ges möjlighet att delta. Vi anser att vi måste använda de medel vi har för att utöva påtryckning på Ryssland att avsluta sin invasion av Ukraina. Som ett resultat av detta får nu Lettlands generalsekreterare och ordförande i dagarna möjlighet att på plats i Kiev besöka Ukrainas Basketbollförbund och visa vårt stöd. Mycket glädjande och viktigt!

 

USM, slutspel och camper

Ordinarie säsong börjar närma sig sitt slut och slutspel tar vid på flera nivåer. Det blir en spännande vår. Våren och sommaren är också turneringstider. Scania Cup och Göteborg Basket Festival är två olika typer av evenemang, men som båda blivit traditioner i Basketsverige. Parallellt så erbjuds det en rad olika camper runt om i landet med bland annat ett antal nya där mycket meriterade basketspelare står som värdar eller arrangörer. Fantastiska möjligheter för våra aktiva att se och lära av några av våra mest framgångsrika spelarna.

 

Demokrati är inte en självklarhet

Demokrati är något som ibland tas för givet, men det är faktiskt något man ständigt måste jobba på och vårda. Oavsett om det handlar om Svenska Basketbollförbundets röst i FIBA eller hur vi arbetar inom Svensk Basket. Förbundsstyrelsens förslag till det extra Förbundsmötet syftar till att öka demokratin i Svensk Basket. Inte bara genom rösträttsfrågan som är uppe för beslut utan också genom mötesplatser och flera beslut som tagits vid tidigare Förbundsmöte i demokratiutredningen. Nu är det dags att besluta om Förbundsstyrelsens förslag till förändrad röstlängd. Och det är du som är engagerad inom Svensk Basket som gör det. Och vill man vara med att påverka behöver man i slutändan engagera sig och inte stå vid sidan av.

Vi ses!

Hälsningar
Susanne

Mer från Svensk Basket

Senaste nyheterna

Nyhetsbild

Zonmatcher både i norr och söder

I helgen åkte Bankeryds F08 till Skåne och samtidigt KFUM Umeås herrar U19 till Sundsvall för att spela zonmatcher och möta motstånd de sällan annars möter. "Jag hoppas att fler tar chansen att utveckla sitt lag och sina spelare genom att spela zonmatcher." säger Rickard Frey, coach i Bankeryd.

Nyhetsbild

Kallade trupper till U20-landslagens majläger

Ungdomslandslagsommaren inleds med att våra U20-landslag samlas för läger 17-19 maj i Södertälje. Här hittar du de kallade trupperna för Damer U20 och Herrar U20.

Nyhetsbild

Elitlicenser för 2024/25 beslutade

Elitlicensens syfte är att långsiktigt kvalitetssäkra svensk elitbasket och skapa förutsättningar för ekonomisk stabilitet samt säkerställa att föreningarna tävlar på lika villkor. Nu är det klart vilka föreningar som får elitlicens för säsongen 2024/25.

Nyhetsbild

Information om upp- och nedflyttning i Förbundsserierna

Sedan flera år har föreningar kunnat anmäla lag till den Förbundsserie de vill spela i, exempelvis i Basketettan eller Superettan. Från starten av nästa säsong kommer det inte vara möjligt för en förening att välja i vilken serie man vill spela. Då är det tabellen som bestämmer.

Vi använder data i form av cookies (kakor) för att analysera trafik på vår webbplats. Genom att dela informationen om användningen till våra analyspartners kan vi förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer och anpassa dina val på vår sida om datahantering och cookies.

läs mer om cookies

Förklaring nödvändiga cookies

Förklaring statistikcookies