Tips till dig som ledare i samband med cupspel
Nyhetsartikel
Publicerad 2023-04-28

Svenska Basketbollförbundets basketutvecklare ger tillsammans med basketcoachen Aila Ibanez Mengüc sina bästa tips till dig som ledare i samband med att du ska åka på cup med ditt ungdomslag.
Det är alltid roligt att avsluta säsongen med en cup, men hur ska man tänka som ledare för att det ska bli ett så roligt och utvecklande tillfälle som möjligt? Den frågan diskuterar Svenska Basketbollförbundets basketutvecklare, Andrew Pleick och Rikard Aspegren, tillsammans med Aila Ibanez Mengüc i podden coachteamet. Aila har under sina över 25 år som basketcoach åkt på en mängd olika cuper och turneringar och ger i podden sina bästa tips till dig som ledare.
Du kan även lyssna på ljudsamtalet på Spotify, Apple Podcasts och på alla andra ställen där poddar finns.
Frågor att diskutera och fundera över tillsammans i coachteamet
För att det ska bli en så bra upplevelse som möjligt för alla spelare och för er ledare är det bra om ni ledare diskuterar mål och syfte inför cupen. Involvera gärna spelarna och deras föräldrar när ni diskuteras detta. Reflekterar även över vilka situationer som kan uppkomma och hur ni i så fall kan tackla dessa. Frågorna nedan kan fungera som ett stöd i det samtalet.
När du har funderat över dessa frågor så kommunicera med spelarna och deras föräldrar, så det också har förståelse för hur ni ser på cupen.
Vilka ramar har vi att förhålla oss till?
- Vilka riktlinjer har föreningen kring cuper?
- Vilka riktlinjer har vi i vårt lag i vanliga fall? Har vi samma riktlinjer under cupen?
Vad är syftet med denna cup?
- Varför är vi där (socialt, prestation, kul avslutning, etc.) ?
- Hur sköter vi vår matchcoaching utifrån det (speltid, feedback, roller)?
- Hur hantera vi tiden mellan matcherna?
Vad är mitt ansvar som tränare?
- Vad får dem för basketutbildning under helgen?
- Hur kan vi jobba med relationerna mellan: tränare och spelare, spelare och spelare?
- Vad får de för möjligheteter att växa socialt under helgen?
- Hur säkerställer vi att varje individ lämnar cupen med en positiv upplevelse? Prata med spelarna om deras förväntningar och vad de tycker är viktigt, då är chansen större att de får en positiv upplevelse om du är medveten om deras förväntningar.
- Vad ska vi ha för regler för laget under cupen? Involvera gärna spelarna i att att fram era regler för cupen.
Vilka situationer kan uppkomma under cupen?
Vilka situationer och dilemman kan vi ställas inför under cupen? Hur hanterar vi dessa i så fall? Det kan exempelvis handla om:
- Spelare som är oroliga eller har hemlängtan. Det finns barn som känner oro inför cuper, som är ovana vid att vara hemifrån, eller känner otrygghet av annat skäl. Försök att normalisera och uppmuntra till samtal kring oro, tvivel etc.
- Spelarnas ekonomiska möjligheter. Hur ställer vi oss till om spelarna vill göra aktiviteter under cupen som kostar pengar, när alla kanske inte har samma ekonomiska möjligheter?
- Spelare som bryter de regler vi har kommit fram till. Hur agerar vi när spelare går utanför de ramar vi satt upp?
- Hur agerar vi om det uppstår konflikter i gruppen?
- Hur gör vi om vi kommer till en avgörande slutspelsmatch? Exempelvis med speltid, matchning, etc.
Frågor att fundera över som basketförälder:
- Vad är ditt fokus?
- Hur visar jag intresse för det utanför basketplanen också?
- Vilka typ av frågor ställer jag när jag pratar med mitt barn?
- Hur kan jag stötta och avlasta coacherna?
- Om jag inte är på plats, när är det lämpligt att jag pratar med mitt barn (generellt bättre att säga god morgon än god natt)?
Ailas packningslista, utöver det "vanliga"
- Bok eller ladda ner en ljudbok, till “nattningen”
- Vätskeersättning
- Solkräm
- Coachtejp
- Elastisk linda
- Keps
- Öronproppar
- Ögonskydd (det går inte alltid att få det mörkt i klassrummen)
- Lakan att ha under luftmadrassen, bra för att minska knarrande och som lite skydd mot punka
- Reservmadrass, om det inte finns plats för en reservmadrass så kan det vara bra att göra en plan för hur ni ska göra om/när en madrass går sönder.
- Tofflor – lufta fötterna
- Telefonlista till dig till dina spelare och deras anhöriga
- Telefonlista till spelare med kontaktuppgifter till andra vuxna i klubben
- Whiteboard-penna till klassrummet för att skriva dagsschema och packningslista. För många barn kommer det vara första gången utan stöd från föräldrar och det är mycket och många saker att ha koll på.
Ailas bästa tips på aktiviteter utanför basketplanen
Utan lagkamrater, ingen basket. Att kommunicera respektfullt, samarbeta, sprida bra energi, hålla sig till regler och ta ansvar, är viktigt för att alla ska trivas och kunna prestera tillsammans. Varje enskild individ är med och bidrar till kulturen i laget. Att lära sig att se sin del i helheten är
en viktig del av spelarutvecklingen. Att ha välfungerande relationer inom laget, mellan spelare, tränare och föräldrar samt i föreningen generellt,
främjar lärande och motivation i mycket hög grad. En cup är ett bra tillfälle att utveckla det sociala klimatet i laget. Aila Ibanez Mengüc ger sina bästa tips på aktiviteter man kan göra med laget utanför basketplanen:
- Fem-kamp eller cup-kampen
– Dela upp spelarna så att de lär känna nya kompisar
-Antingen förbereder tränare/lagföräldrar de olika grenarna eller så låter ni respektive lag/grupp komma på en varsin tävling.
– Genomför de olika momenten vid ett längre speluppehåll eller lite då och då när det passar lagets schema - Musikquizz, låt några av spelarna eller någon förälder ordna detta i förväg.
- Frågesport om laget
– Om ni vill lära känna varandra bättre i laget så kan frågorna handla om er. Se till att alla, inte bara de som utmärker sig mest på plan, får plats i frågorna.
– Om spelarna förbereder frågorna kan det vara bra att någon vuxen kontrollerar dem så att de är snälla/godkända - Frågesport om klubben
– Passa på att lära spelarna lite mer om klubbens historia och vilka det är som är del av den idag. - Högläsningsbok
– För att få spelarna att varva ned under dagen eller innan sängdags så kan det vara bra med en bra bok. - Klassiska eller moderna skolgårdslekar
– Hör med spelarna eller googla - Promenadkompisar
– Det brukar bli en hel del promenader till hallar, matsalen, förläggningen, etc. varför inte passa på att låta spelarna lära känna varandra bättre?
– Detta kan göras som en tävling eller inte.
– Dela in dem två och två – under en viss tid eller sträcka ska varje par komma på 3 (unika) saker som de har gemensamt.
– För att få poäng gäller det att hitta något gemensamt som inget annat par har gemensamt. Om par 1 har ex. äpple som favoritfrukt så får de poäng för detta, förutsatt att inget annat par valt äpple som favoritfrukt.
– Försök att låta spelarna ha ett fritt samtal utan tips och idéer från tränare och ledare.
– Poängen med övningen är att hitta gemensamma saker med flera i laget. Det ökar vi- känslan, spelare kan få fler kompisar i laget och att öka kommunikationen mellan spelarna.
Mer från Svensk Basket
Senaste nyheterna

Fredrik Joulamo slutar som GS
Efter tre år som landslagschef och tre år som generalsekreterare avslutar Fredrik Joulamo sin anställning på Svenska Basketbollförbundet och går vidare mot ett nytt spännande uppdrag som sportdirektör hos Sveriges Olympiska Kommitté.

Uppkast för nytt samarbete med Min Stora Dag
Svensk Basket inleder ett stolt samarbete med Min Stora Dag. Det finns idag 200 000 barn med allvarliga sjukdomar eller diagnoser i Sverige och vi vill ge några av dessa barn en dag av glädje, en dag att minnas, en dag för att orka fler. Vi kickstartar samarbetet med att bjuda in några av dessa barn till den slutsålda EM-kvalmatchen mellan Sverige och Bulgarien i Göteborg den 22 februari.

Partille Arena slutsåld på rekordtid
När herrlandslaget inleder EM-kvalet mot Bulgarien 22 februari i Partille Arena blir det inför en kokande Göteborgspublik.

Malmö värd för omgång 3 i SBL Rullstol
Svenska Mästarna Norrköping Dolphins och Göteborg är i topp med Malmö tätt följt på. Just Malmö är värd för omgången som kommer spelas i Hästhagens Sporthall.